Ökat inflytande för studerandemedlemmar

ST2015-05-28

Studerandemedlemmar ska få rätt att skriva motioner till STs kongress och förbundsstyrelse. Det blev resultatet av den stadgeändring som antogs under förbundsstämman på onsdagen.

Av:  Eva Spira

Under två dagar, 27 och 28 maj, håller ST förbundsstämma i Stockholm. På stämman ska ombuden bland annat diskutera förbundets nuläge och framtid. I dag, torsdag, ska stämman också välja tre nya ledamöter till förbundsstyrelsen.

På onsdagen övergick stämman under någon timme till att bli en extra kongress. Detta för att göra det möjligt att göra ändringar i förbundets stadgar.

En av stadgeändringarna innebär att studerandemedlemmar, som i dag saknar parlamentariskt inflytande i ST, ska ges möjlighet att skriva motioner till STs kongress och förbundsstyrelse.

I förbundsstyrelsens ursprungliga förslag fanns en skrivning som innebar att motionsrätten skulle vara förbehållen aktiva medlemmar och studerandemedlemmar, vilket skulle få till konsekvens att pensionärsmedlemmar inte har samma rätt.

Mot det invände framför allt företrädare för STs avdelningar vid Regeringskansliet och Universitets- och Högskoleområdet. Så småningom enades stämman om att motionsrätten ska gälla medlemmar plus studerandemedlemmar.

En annan stadgeänring handlar om att avdelningarnas ombud till kongressen – nästa infaller 2016 – ska göras utifrån antalet aktiva medlemmar. Det innebär att så kallade passiva medlemmar, som inte finns kvar på arbetsplatsen, inte längre ska räknas in.

Ytterligare en stadgeändring innebär att antalet ersättare till förbundsstyrelsen ska vara sex i stället för tolv som det har varit tidigare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA