Ökade kostnader för smittbärarpenning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2020-08-14

Försäkringskassans kostnader för smittbärarpenning har tjugofaldigats under pandemin, skriver Dagens Nyheter. Totalt väntas kostnaderna för sjuklön och sjukpenning öka med mer än 25 miljarder kronor under året.

Mer än 4 000 personer har hittills i år ansökt om smittbärarpenning, jämfört med 200-400 under tidigare år. Totalt prognosticerar Försäkringskassan att kostnaden för smittbärarpenning kommer att öka med 2 000 procent under 2020, från 4,2 miljoner kronor 2019 till 90 miljoner i år, skriver tidningen.

Över huvud taget har ovanligt många barn och vuxna varit hemma och varit sjuka under coronapandemin. Det konstaterar Försäkringskassan i sin prognos över socialförsäkringens kostnader under året. Totalt kommer kostnaderna enligt Dagens Nyheter att öka med cirka 30 miljarder kronor jämfört med förra året, till cirka 248 miljarder kronor under 2020. En stor del av ökningen följer av de nya reglerna för sjuklöner som inneburit att staten stått för hela kostnaden under perioden april-juni.

”Under våren så tillförde vi en produktionsanalysgrupp som jobbar fortlöpande med att säkerställa att vi klarar vår produktion. Vissa avdelningar, till exempel sjukförsäkring, är mer belastade än vanligt. För andra avdelningar är det kanske tvärtom. Det man har gjort är att omfördela resurser. Under våren har ungefär 150 medarbetare ställt om från ordinarie uppdrag”, säger Terese Östlin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, till tidningen.

Enligt Terese Östlin har det ökade trycket inte påverkat handläggningstiderna nämnvärt. Situationen har klarats med omprioriteringar, ökad övertid och vissa nyanställningar under sommaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA