Ökade behov i rättskedjan

RÄTTSVÄSENDET2010-02-02

Myndigheterna inom rättskedjan har gjort en gemensam bedömning av det framtida kapacitetsbehovet. I en rapport till regeringen spår man kraftiga ökningar fram till år 2013.

Kriminalvården, Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket har lämnat över en gemensam rapport över det framtida kapacitetsbehovet till regeringen. Rapporten har tagits fram i samverkan med Brottsförebyggande rådet, Brå.

Eftersom myndigheternas verksamheter är sammanlänkade påverkar de varandra. Ökad ärendetillströmning, ändrade prioriteringar eller växande produktivitet i tidiga led i rättskedjan, får konsekvenser i senare led. Myndigheterna har gjort ett försök att samordna prognosarbetet för att bättre kunna bedöma rättsväsendets kapacitetsbehov.

Polisen bedömer att antalet inkomna ärenden kommer att öka med drygt sju procent under perioden 2010-2013. För år 2013 räknar man med drygt 1,3 miljoner inkomna ärenden. Störst ökningar bedöms för bedrägerier (+39 procent) och våldsbrott (+17 procent). Den enda brottstyp man inte bedömer kommer att öka är tillgreppsbrott. Elva procent fler ärenden bedömer polisen kommer att redovisas till åklagare år 2013.

Åklagarmyndigheten beräknar att antalet inkomna brottsmisstankar kommer att öka med cirka 15 procent under perioden. Det motsvarar drygt 90 000 ärenden. Rån och våld spås den snabbaste ökningen.

Domstolarna bedömer att inflödet av brottmål till tingsrätterna fortsätter att öka, liksom antalet avgjorda brottmål. Prognosen för 2013 är 101 000 inkomna mål och lika många avgjorda. Det motsvarar en ökning med 17 respektive 19 procent.

Kriminalvården bedömer att antalet häktade ökar med i genomsnitt 235 personer från 2009 till 2013, vilket motsvarar knappt 16 procent. Medelantalet fängelsedömda beräknas öka med 775 klienter mellan 2009 till 2013, även det en ökning på knappt 16 procent. Inom frivården beräknas en ökning med cirka 1 525 klienter, vilket totalt motsvarar en ökning om ungefär elva procent under perioden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA