Ökad tudelning på svensk arbetsmarknad

ARBETSMARKNAD2017-06-07

Den svenska arbetsmarknaden har blivit tudelad, enligt en rapport från IFAU. För unga med svaga studieresultat, äldre arbetslösa samt flykting- och anhöriginvandrade är det mycket svårt att få ett jobb.

I en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, beskrivs situationen på svensk arbetsmarknad med fokus på grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Enligt rapporten har var femte ungdom och två av fem flyktinginvandrade mycket stora problem att ta sig in på arbetsmarknaden, trots att den svenska arbetsmarknaden är mycket stark, med högt arbetskraftsdeltagande och hög sysselsättning jämfört med andra EU-länder.

I jämförelse med övriga EU-länder är arbetskraftsdeltagandet bland kvinnor och äldre mycket högt i Sverige. Ett annat utmärkande drag är enligt rapporten att Sverige har den lägsta lönespridningen och den lägsta andelen lågkvalificerade jobb inom EU. Men trots den låga lönespridningen har inkomstskillnaderna ökat påtagligt under senare år.

”Den ökade inkomstspridningen beror delvis på ökade skillnader i inkomster bland dem som har respektive inte har ett arbete. Samtidigt som betydelsen av att ha ett jobb har ökat, har många svårt att komma i arbete”, skriver en av rapportens författare, Lena Hensvik, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten finns ingen enkel lösning på situationen. Varken förändrade lönekostnader, reformerat gymnasium eller åtgärder inom etableringen löser hela problematiken. Enligt forskarna behövs troligtvis förändringar på olika områden samtidigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA