Ökad psykisk ohälsa under krisen

ARBETSMILJÖ2020-08-14

Enligt företagshälsan Previa har antalet personer med psykisk ohälsa ökat på arbetsplatserna det senaste halvåret, skriver TT. Allt fler har blivit sjukskrivna, samtidigt som behovet av psykologiskt stöd och stödsamtal har ökat.

Previa varnar för en likartad utveckling som efter finanskrisen år 2008, då antalet som drabbades av depressioner och oro ökade kraftigt.

”Det är yrkesgrupper som arbetar hemifrån, vilket innebär helt andra förutsättningar för social gemenskap, och det finns också yrkesgrupper som varit i en väldigt tuff arbetssituation inom vård och omsorg, och kanske inte fått den möjlighet till återhämtning som man vanligtvis behöver ha”, säger Maria Steneskog Nyman, chef för Previas sjuk och frisk-tjänst, till TT.

Previas statistik omfattande drygt 157 000 arbetstagare visar att den ökade sjukfrånvaron för psykisk ohälsa började i maj. Sjukskrivningarna har sedan fortsatt att öka under sommaren, trots att sjukskrivningarna normalt brukar gå ned under den perioden.

Också företagshälsan Avonova noterar en ökad efterfrågan på psykologiskt stöd och stödsamtal på grund av pandemin ökat, skriver TT.

”Det kan handla om hög arbetsbelastning, etisk stress och otillräcklighet i emotionellt svåra situationer, framför allt inom vård och omsorg. Andra har kanske tvärtom en lägre arbetslastning och upplever osäkerhet och oro kring den egna anställningen”, säger chefspsykolog Robert Persson-Asplund på Avonova till TT.

Otydlighet, bristande stöd och utebliven social gemenskap kopplat till distansarbete är enligt Avonova vanliga orsaker till att anställda söker hjälp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA