Ojämlik hantering av livränta

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-01-20

Det är mycket lättare för män än för kvinnor att få en arbetssjukdom godkänd av Försäkringskassan. Det visar statistik som myndigheten tagit fram åt TCO-tidningen.

En arbetsskada eller arbetsrelaterad sjukdom måste godkännas av Försäkringskassan för att man ska kunna få livränta. Under förra året fick 11 procent av de kvinnor som begärde ersättning för en arbetssjukdom sin ansökan beviljad. Bland män var motsvarande andel 22 procent, skriver tidningen. Skillnaden mellan behandlingen av män och kvinnor ökade under förra året. Kvinnor missgynnas även om man jämför med män med samma yrke.

”Alla ska behandlas lika och det är klart att vi är oroade över detta. Det är olyckligt att det inte sker någon förbättring”, säger Försäkringskassans enhetschef Joakim Jarnryd till tidningen.

Han förklarar skillnaderna med att typiska kvinnoyrken oftare ger diagnoser som är svåra att koppla till jobbet. Svårast att få livränta har den som jobbar inom vård och omsorg.

”Det är högre chans att beviljas livränta om du jobbar i bygg- eller gruvbranschen än om du får en förslitningsskada efter att ha jobbat som undersköterska”, säger Joakim Jarnryd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA