Offentliganställda vågar inte tala ut
Fyra av tio offentliganställda inom stat, kommun och landsting i Västernorrland törs inte kritisera sin arbetsplats eller berätta om missförhållanden. En av tio har råkat ut för repressalier när de gjort det.
Tre media i Västernorrland har genomfört en gemensam enkät bland 500 anställda i stat, landsting och kommun i länet. Bara tre av fem säger att de skulle våga vända sig till media med kritiska uppgifter om jobbet. Tre av fyra säger att de skulle gå till sin närmaste chef med uppgifter om missförhållanden. Bara en på hundra skulle gå till media först.
Enligt undersökningen är kommunanställda mer rädda än landstingsanställda att kritisera öppet. Många hänvisar i enkätsvaren till att det finns regler på arbetsplatsen att man inte får gå till media, vilket strider mot grundlagens regler om yttrandefrihet. Många bedömer också att det är lågt i tak på arbetsplatsen. Den som berättar om oegentligheter riskerar att råka illa ut efteråt.
En av tio vittnar också om att de har drabbats av repressalier efter kritik. Bland de repressalier som nämns i enkäten är sämre lön, omplacering, utfrysning och stopp i karriären.
Bakom undersökningen står Radio Västernorrland, Sundsvalls Tidning och Örnsköldsviks Allehanda.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.