Offentlig omställningsorganisation ännu inte i gång

OMSTÄLLNING2023-03-06

Var tionde person som sökt omställningsstudiestöd jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal och står därmed utan det stöd som utlovats av den offentliga omställningsorganisationen, eftersom den ännu inte är i gång, skriver Arbetsvärlden.

Av de 30 000 ansökningar om omställningsstudiestöd som kommit in till Centrala studiestödsnämnden, CSN, har cirka 3 000 skickats in av personer vars arbetsgivare inte tecknat kollektivavtal. Det innebär att de inte har tillgång till det stöd som annars ges av fackets och arbetsgivarorganisationernas omställningsorganisationer, skriver Arbetsvärlden. Enligt regelverket ska de då ges motsvarande stöd av den nyinrättade offentliga omställningsorganisationen, men på grund av att upphandlingen dragit ut på tiden har den ännu inte kunnat börja sitt arbete. Många av de sökande hoppar därför av ansökningsprocessen, enligt tidningen.

Arbetet med den offentliga omställningsorganisationen ska hanteras av Kammarkollegiet, men efter att upphandlingen av tjänster för verksamheter överklagats i omgångar av de anbudsgivare som blivit förbigångna har arbetet inte kunnat startas. Enligt Arbetsvärlden har ett avgörande nu kommit från kammarrätten. Om domen vinner laga kraft den 10 mars kan arbetet startas, men det förutsätter att den inte överklagas vidare.

”Vi håller tummarna för att vi kan teckna avtal med företagen då och börja arbetet den 13 mars, men det kan också bli en överprövning till i högsta instans”, säger avdelningschefen Anna Walldén vid Kammarkollegiet till tidningen.

Av de 3 000 som är berörda av trasslet med den offentliga omställningsorganisationen är det bara 115 som har aktuella ärenden som väntar på att hanteras, uppger Kammarkollegiet. Det låga antalet ärenden beror enligt Arbetsvärlden på att många sökande helt enkelt har dragit tillbaka sina ansökningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA