Oenighet om gästande företag
EU-kommissionen hävdar att tjänsteföretag inte behöver ha någon representant på plats när de verkar i sina europeiska grannländer. En feltolkning av EU-rätten anser en svensk arbetsrättsexpert.
Enligt det ursprungliga förslaget till tjänstedirektiv skulle företag inte vara skyldiga att ha någon representant på plats när de verkar i andra EU-länder.
Men efter kritik från Europafacket drog EU-parlamentet tillbaka den delen av förslaget.
Nu hävdar EU-kommissionen att en sådan regel följer av utstationeringsdirektivet* från 1996. Enligt kommissionen räcker det att en förman sköter kontakterna med myndigheter och fack.
Vid en hearing i parlamentet deklarerade Niklas Bruun, professor vid Arbetslivsinstitutet, att kommissionens gjort en feltolkning av ett antal domar i EG-domstolen, eller i alla fall drar alltför långtgående slutsatser av domarna.
Han menar att kommissionens tolkning inte tar hänsyn till den nordiska modellen med kollektivavtal.
– Den danska och svenska modellen kräver att det ska finnas en ansvarig representant för företaget som de anställda och facket kan förhandla med och för att se till att avtalen hålls, förklarade Niklas Bruun enligt Brysselkontorets nyhetsbrev.
* Utstationeringsdirektivet, i Sverige ”Lag om utstationering av arbetstagare”, stadgar att företag som utstationerar arbetstagare till ett annat land ska följa den arbetsrätt som gäller i värdlandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.