I och med coronaviruset har användningen av mötesverktyget Zoom ökat, då samtliga universitet och högskolor bedriver undervisning på distans. På Linköpings och Karlstads universitet har incidenter där obehöriga tagit sig in på distansmöten skett.
I och med coronaviruset har användningen av mötesverktyget Zoom ökat, då samtliga universitet och högskolor bedriver undervisning på distans. På Linköpings och Karlstads universitet har incidenter där obehöriga tagit sig in på distansmöten skett.

Obehöriga tog sig in på distansmöten

HÖGSKOLAN2020-04-08

Vid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.

En disputation som skedde via videolänk vid Karlstads universitet fick nyligen påhälsning av obehöriga. De personer som satt i salen eller följde disputationen via videolänk kunde i realtid se hur inkräktarna förstörde på olika sätt.

– Någon skrev n-ordet i chatten och någon ritade ett hakkors. En person från it-avdelningen lyckades ganska snabbt identifiera vilka personerna var som gjort detta, och de kunde sedan bli utkastade från mötet, säger Tobias Hübinette, docent och lektor vid Karlstads universitet till Publikt.

Disputationen skedde i det digitala mötesprogrammet Zoom, som används av flera andra högskolor och universitet. Den som skapar ett möte i Zoom får en delbar länk som deltagarna kan klicka på för att ansluta till mötet.

Tobias Hübinette satt inte själv i salen men blev indirekt indragen då han berättade i sociala medier om att kollegans disputation pågick, säger han.

– Det är inte onormalt att man gör reklam för sina disputerande kolleger på det sättet. Men jag har ett antal tveksamma följare, om jag ska uttrycka det så, och några av dem gick sannolikt in till mötet den vägen för att förstöra.

I och med coronavirusets smittorisk har användningen av Zoom ökat, då samtliga universitet och högskolor i dagsläget bedriver undervisning på distans. Även på Linköpings universitet har ett par incidenter där obehöriga tagit sig in på distansmöten skett, enligt universitetets it-direktör Joakim Nejdeby.

För att försvåra för framtida inkräktare har man nu bland annat infört åtgärder som att deltagarna behöver ha ett lösenord för att kunna ansluta till mötet, och att man måste bli insläppt av den som organiserar mötet, beskriver han.

– Då blir produkten tyvärr lite mindre användarvänlig, och i det här distansläget som vi befinner oss i vill vi egentligen att det ska vara så enkelt som möjligt för lärare och studenter. Man måste alltid hitta en balans mellan it-säkerhet och användarvänlighet, vilket kan vara svårt ibland, säger Joakim Nejdeby.

Fenomenet där obehöriga ansluter till möten via Zoom, så kallat zoombombing, har uppmärksammats internationellt på senare tid och företaget bakom programmet har fått kritik för säkerhetsbrister. Till amerikanska nyhetsbolaget CNN säger Zooms vd Eric S Yuan att man på kort tid har ökat antalet användare och att man nu ser över säkerhetsinställningarna.

Enligt Linköpings universitet it-direktör Joakim Nejdeby finns det i nuläget inget som tyder på att Zoom är sämre än något annat program när det gäller distansmöten.

– Om det finns känsliga uppgifter att ta del av på mötet tänker vi att man just nu får hitta andra sätt att ha mötet på än via länk, till exempel telefon. Vi rekommenderade egentligen inte videomöten innan heller för den typen av möten, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Statliga (ej verifierad) tis, 04/14/2020 - 10:28
Jag vet att många högskolor är stiftelser osv men hur kan en statlig verksamhet ens överväga att använda ett verktyg som ZOOM som uppenbart är molnbaserat amerikanskt företag baserat i San Jose.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA