Utrikesdepartementet i Tyskland har bestämt att de anställda inte längre får använda Zooms app i telefonen för videomöten. Tidigare i veckan bannlyste Taiwan programmet på sina myndigheter och statliga institutioner, uppger tyska tidningen Handelsblatt.
Bild: Getty Images
Utrikesdepartementet i Tyskland har bestämt att de anställda inte längre får använda Zooms app i telefonen för videomöten. Tidigare i veckan bannlyste Taiwan programmet på sina myndigheter och statliga institutioner, uppger tyska tidningen Handelsblatt.

Flera länder bannlyser app för distansmöten

IT-SÄKERHET2020-04-09

Tyska utrikesdepartementet har satt stopp för videomöten via appen Zoom, som används av flera universitet och högskolor i Sverige. Sedan tidigare har Taiwan förbjudit myndigheter och statliga institutioner från att använda programmet, skriver tyska ekonomitidningen Handelsblatt samt brittiska BBC.

Som en följd av coronapandemin har användningen av Zoom, ett program för att hålla distansmöten via videolänk, ökat markant runt om i världen. Den senaste tiden har dock rapporter om säkerhetsbrister synts i medier.

Nu har utrikesdepartementet i Tyskland bestämt att de anställda inte längre får använda Zooms app i telefonen för videomöten. I ett internt meddelande till departementets anställda skriver man att det har framkommit att Zoom har problem med ”säkerheten och integriteten”, uppger den tyska ekonomitidningen Handelsblatt.

Tidigare i veckan förbjöd Taiwan sina myndigheter och statliga institutioner från att ha möten via Zoom. Anledningen är att en grupp forskare från Kanada upptäckte att trafik från Zoom dirigerades via Kina, trots att alla mötesdeltagare befann sig i Nordamerika, uppger brittiska nyhetskanalen BBC.

Det amerikanska företaget Zoom bad senare om ursäkt för händelsen och uppger i ett pressmeddelande att trafiken dirigerades via Kina av misstag.

Som Publikt tidigare skrivit om använder flera svenska universitet och högskolor Zoom för distansundervisning och andra möten. På bland annat Linköpings- och Karlstads universitet har incidenter med så kallad zoombombing, där obehöriga tar sig in på distansmöten, inträffat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av PD (ej verifierad) ons, 04/15/2020 - 13:19
Det kan vara på sin plats att påpeka att svenska lärosäten som har Zoom via Sunet/Nordu.Net - vilket gäller de flesta, kanske alla - har helt andra förutsättningar än som de som använder Zoom:s molntjänst. Det finns också enkla och effektiva sätt att undvika "zoomboming". Kontakta gärna Sunet för mer specificerad och korrekt information.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA