Nytt forskningsfartyg planeras

HAV2014-01-08

I flera år har det saknats ett undersökningsfartyg för att kunna bedriva miljöövervakning till sjöss. Nu har regeringen gett berörda myndigheter i uppdrag att ta fram beslutsunderlag för ett nytt fartyg.

För tre år sedan belades dåvarande Fiskeriverkets forsknings- och undersökningsfartyg Argos med nyttjandeförbud. Anledningen var att det fanns asbest ombord. Våren 2013 skrotades fartyget.

Sedan dess har Sverige saknat ett avancerat forsknings- och undersökningsfartyg.



Nu har Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och SMHI fått i uppdrag att tillsammans med andra berörda myndigheter ta fram ett beslutsunderlag, en förprojektering, för ett nytt fartyg. Det är bråttom, inte minst med tanke på att alla EU-länder ska ha övervakningsprogram för havsmiljödirektivet igång i år.



”Att det finns fartygskapacitet är av största vikt för det fortsatta arbetet med datainsamling kring havet och om olika fiskbestånd. Att uppgifterna finns tillgängliga utgör en förutsättning för att Sverige ska kunna nå målen som har satts upp inom bland annat den nya gemensamma fiskeripolitiken inom EU”, skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.



I dag är det Havs- och vattenmyndigheten som har huvudansvaret för miljöövervakningen till sjöss.

SLU och SMHI ska återrapportera till regeringen i augusti i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Miljö Tillsyn
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA