Nya riktlinjer för AI i staten ska tas fram

DIGITALISERING2024-08-12

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, och Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, ska tillsammans ta fram vägledande riktlinjer för hur generativ artificiell intelligens, AI, ska användas inom offentlig förvaltning.

Digg och IMY har regeringens uppdrag att ta fram riktlinjer som ska främja att generativ AI används inom den offentliga förvaltningen på ett effektivt, säkert och etiskt sätt. Den kommande riktlinjerna ska fungera som vägledning och stöd för anställda på statliga myndigheter, kommuner och regioner utifrån juridiska, säkerhetsmässiga och etiska perspektiv.

För att öka användningen av AI inom offentlig förvaltning är det enligt regeringen också viktigt att chefer får tillgång till det stöd som behövs för att utnyttja den nya tekniken. Därför ska riktlinjerna ge vägledning utifrån juridiska, säkerhetsmässiga och etiska aspekter. Reglerna ska också ge stöd för verksamheternas bedömningar av om, och i så fall hur, generativ AI ska användas.

Enligt uppdraget ska Digg ansvara för att samordna myndigheternas arbete med riktlinjerna. Digg ska dessutom genomföra kompetenshöjande insatser i syfte att främja den offentliga förvaltningens användning av AI. Den användning som ska främjas är sådan som är ändamålsenlig och effektiv.

De två myndigheterna ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet senast 20 januari 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA