Nya regler ökar inte socialbidrag
Ett avslag på sjukpenning från Försäkringskassan leder mycket sällan till socialbidragsberoende. Det skriver myndighetens chef Curt Malmborg i en debattartikel.
Försäkringskassan har undersökt vad som händer med de personer som får avslag på sin begäran om sjukpenning. 1,8 procent av dem som begär sjukpenning får avslag direkt. Ytterligare 0,8 procent får sjukpenningen indragen. För två år sedan var motsvarande siffror 1,4 respektive 1,1 procent.
Enligt Curt Malmborgs artikel i Dagens Nyheter hade sex av tio av dem som hade lön före sjukskrivningen också lön sedan de fått sitt avslag från kassan, det vill säga att de gick tillbaka till jobbet när de nekats sjukpenning. Ytterligare 15 procent fick a-kassa. Av dem som redan hade a-kassa före sjukskrivningen gick var tredje till ett jobb med lön efter avslaget, medan drygt fyra av tio återgick till a-kassa. Av alla som fått avslag från Försäkringskassan var det bara tre procent som övergick till att försörja sig genom socialbidrag.
”Påståendet om att Försäkringskassan kastar ut personer till socialbidragsberoende och att det är ett skäl till kommunernas ökade socialbidragskostnader får inte stöd i den här undersökningen” skriver Curt Malmborg.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.