Nya ILO-regler mot människohandel
EUs jobbkommissionär László Andor uppmanar medlemsländerna att anta ILOs regler mot tvångsarbete. ILO uppskattar att det finns över 21 miljoner tvångsarbetare som ger 150 miljarder dollar i olaglig förtjänst varje år.
EU-kommissionen föreslog i veckan att ministerrådet ska ge EU-länderna tillstånd att ratificera Internationella arbetsorganisationens, ILOs, nya protokoll till konventionen mot tvångsarbete, skriver de svenska fackens Brysselkontor. Protokollet antogs tillsammans med en ny rekommendation vid ILOs årliga konferens i juni.
”Det nya protokollet till ILOs konvention om tvångsarbete bidrar till att trappa upp kampen mot detta förfärliga brott mot de mänskliga rättigheterna och hjälper oss att anta de utmaningar som väntar”, sade jobbkommissionären László Andor i samband med kommissionens möte.
En ratificering av protokollet innebär att medlemsländerna åtar sig att förhindra tvångsarbete, särskilt i samband med människohandel. De ska också förbättra skyddet för offren och se till att de får kompensation. Bland annat ska länderna ta fram en handlingsplan mot tvångsarbete i samråd med nationella arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer. De måste förhindra tvångsarbete, bland annat genom att informera utsatta grupper och skydda dem mot otillbörliga rekryteringsmetoder, skriver Brysselkontoret.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.