Ny tillsynsmyndighet föreslås
Det bör skapas en ny myndighet med tillsyn över Kriminalvården, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. I första hand ska myndigheten själv initiera tillsyn men även enskilda ska kunna ge in klagomål. Det föreslår Polisorganisationskommittén.
Bakgrunden är att såväl Polismyndigheten, Kriminalvården som Säkerhetspolisen har stora befogenheter att ingripa och påverka tillvaron för enskilda, samtidigt som det i dag inte finns någon samlad tillsyn.
– Det finns således ett starkt rättssäkerhetsintresse bakom att skapa en ny tillsynsmyndighet, säger Martin Holmgren, Polisorganisationskommitténs ordförande, till vardags generaldirektör på Domstolsverket.
Den nya myndigheten ska granska att Polismyndigheten, Kriminalvården och Säkerhetspolisen följer lagar och regler.
– Tillsynens ska göras utifrån från riskanalyser. Vi pekar inte ut några speciella områden, men den ska vara inriktad på förhållanden som är särskilt ingripande som olika tvångsåtgärder.
Som exempel inom Polisens område nämner Martin Holmgren husrannsakan, kroppsvisitation och gripanden.
– Man kan till exempel tänka sig att granska om gripanden gjorts i förhållande till gällande regler med en försvarlig användning av våld.
På motsvarande sätt ska den nya myndigheten kunna granska hur Kriminalvården hanterar fängsel under transport eller under vilka omständigheter bostadsrummen kontrolleras – i förhållande till gällande lagar och regler.
Det är i första hand myndigheterna som ska granskas och det är till myndigheten eventuell kritik ska riktas. Polisorganisationskommittén föreslår dock inga sanktioner, utan de granskade myndigheteterna ska återrapportera utifrån den kritik som framställs.
– Den ska kunna granska enskilda befattningshavare eller anställdas agerande, men syftet med den nya myndigheten är inte att jaga enskilda.
Om det ändå är så att det upptäcks misstänkt brottslighet föreslår vi att tillsynsmyndigheten ska vara skyldig att anmäla det till åklagare, förklarar Martin Holmgren.
Efter kritik från remissinstanserna har kommittén landat i att enskilda ska kunna ge in klagomål till den nya myndigheten.
– Det kan tillföra ytterligare kunskap om problemområden. Det skulle också kunna skada förtroendet för rättsväsendet om det inte fanns möjlighet för enskilda att anmäla.
Det ska dock vara frivilligt för myndigheten att utreda enskildas klagomål, säger Martin Holmgren.
– Eftersom vi inte vet hur stor ärendemängden blir vill vi inte göra det obligatoriskt. Vi vill att myndigheten har ett väldigt stort utrymme för att göra inspektioner eller ta egna initiativ.
Vid sidan om den nya tillsynsmyndigheten kommer också enskildas möjlighet att JO-anmäla kvarstå.
En utgångspunkt är att de uppgifter som är sekretessbelagda hos de granskade myndigheterna, också kommer att vara hemliga hos tillsynsmyndigheten.
Den nya myndigheten beräknas behöva 60 årsarbetskrafter och enligt utredningen bör den vara placerad i någon av storstäderna.
– Syftet är att stärka rättssäkerheten och öka insynen och kontrollen av Polismyndigheten, Kriminalvården och Säkerhetspolisen. Jag hoppas också att det ska leda till ett högre förtroende för polisen och kriminalvården hos allmänheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.