Ny studie av ”civil” matchning
Uppsala universitet inleder en vetenskaplig studie av matchande möten mellan etablerade och nya svenskar. Enligt preliminära uppgifter ska en av fyra kontakter leda till jobb eller praktik för den nyanlände.
Uppsala Immigration Lab vid Uppsala universitet ska samarbeta med den ideella organisationen Nya Kompisbyrån. Nya kompisbyrån har sedan 2014 matchat möten med fler än 40 000 nya och etablerade svenskar runt om i landet. Syftet med studien är att mäta effekterna för deltagarna när det gäller jobb, sociala relationer, värderingar och bostad.
”Detta är ett av de första forskningsprojekten i världen där man använder RCT-metoden (RCT står för randomiserad kontrollerad studie) för att studera civilsamhällets roll för integrationen för utrikesfödda. Tidigare icke-vetenskapliga utvärderingar har visat att mer än var fjärde person som matchats till en etablerad svensk uppger att de fått jobb eller praktik via sin nya kontakt. Vi vill få fram vetenskapligt underbyggda resultat”, förklarar forskaren Mounir Karadja vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Genom Nya Kompisbyrån matchas deltagarna baserat på gemensamma intressen, kön och ålder i syfte att öka chanserna för ett meningsfullt möte. Deltagarna träffas förutsättningslöst i cirka en timme, digitalt nu under pandemin, annars fysiskt över en fika eller en middagsbjudning hemma hos en av deltagarna.
Forskningen kommer att omfatta mer än 3 000 personer som rekryteras via Nya Kompisbyrån. Nya deltagare erbjuds att delta i forskningen. Under tolv månader kommer varje individ att kontinuerligt få svara på enkäter om sin situation. Slutresultatet av studien beräknas kunna presenteras om tre år, med delresultat om drygt tolv månader.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.