Ny organisation för oskyldigt dömda

RÄTTSVÄSENDET2020-02-21

Två jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.

Oskyldighetsprojektet har visionen att värna grundläggande rättsstatliga principer genom att erbjuda kostnadsfri juridisk hjälp vid ansökan om resning i brottmål, skriver initiativtagarna advokat Björn Hurtig och lektor Sebastian Wejedal på projektets webbplats. I projektet kommer juriststudenter vid Göteborgs universitet att arbeta tillsammans med – och handledda av – erfarna jurister vid såväl advokatbyrå som akademi. Allt arbete i projektet ska vara ideellt och all hjälp tillhandahålls utan kostnad.

”Trots att åklagaren bär den fulla bevisbördan i brottmål och att beviskraven för fällande dom är höga, går det dock inte att utesluta att oskyldiga döms”, skriver de två initiativtagarna på webbplatsen.

De menar att det kan bero på en rad orsaker – att vissa bevismedel tenderar att övervärderas av domstolarna, att normer och fördomar slår igenom i domstolarnas dömande, att försvaret inte fullgör sin granskande funktion på ett effektivt sätt, att viss avgörande bevisning inte fanns tillgänglig vid tidpunkten för domen.

Initiativtagarna konstaterar att det är av detta skäl som rättsordningen innehåller möjligheten till resning.

I USA har organisationen ”The Innocence Project” sedan 1992 arbetat ideellt med att granska fällande domar i brottmål och, i förekommande fall, driva resningsärenden åt mindre bemedlade. Hittills har organisationen fått mer än 350 fällande domar undanröjda, bland annat genom att använda DNA-bevisning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA