Ny myndighet uppmärksammar misstänkta bidragsbrott

UTBETALNINGSMYNDIGHETEN2024-11-15

Utbetalningsmyndigheten har i en första granskning lämnat 300 underrättelser till Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden om felaktiga utbetalningar och misstänkta bidragsbrott. ”Våra datamodeller har snabbt gett resultat och vi kan nu börja skicka underrättelser till de utbetalande myndigheterna”, berättar generaldirektör Per Eleblad.

Utbetalningsmyndigheten, som inrättades 1 januari 2024, har fokuserat på två områden, missbruk av sjukpenning samt för höga inkomster i samband med studier. Den första analysen har lett till cirka 300 underrättelser om felaktiga utbetalningar och misstänkta bidragsbrott, som i första hand skickas till Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden, CSN, de kommande månaderna.

Det är de utbetalande myndigheternas uppgift att stoppa felaktiga utbetalningar, skicka återkrav och polisanmäla bidragsbrott, skriver Utbetalningsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan har tidigare beräknat att myndigheten under 2021 betalade ut nästan 2,3 miljarder kronor i sjukpenning på felaktiga grunder. Det motsvarade då knappt sju procent av de totala sjukpenningutbetalningarna. De vanligaste sätten att begå bidragsbrott med sjukpenning är att återgå till arbetet utan att meddela Försäkringskassan, att ta ett nytt jobb och fortsätta att vara sjukskriven från sin vanliga tjänst, eller att vara sjukskriven från en anställning och samtidigt arbeta i ett eget företag. Utbetalningsmyndigheten har jämfört uppgifter i arbetsgivardeklarationen med information från Försäkringskassan och upptäckt personer som fått sjukpenning samtidigt som de har haft inkomster från arbete.

De felaktiga utbetalningarna från CSN har av Ekonomistyrningsverket uppskattats till nästan 1,2 miljarder kronor. I många fall handlar det om studenter som haft högre inkomst än reglerna tillåter. Med hjälp av dataanalys kan Utbetalningsmyndigheten tidigare upptäcka höga inkomster och tillsammans med CSN arbeta för att minska skuldsättningen och de felaktiga utbetalningarna.

”De här datamodellerna kommer nu att fortsätta köras samtidigt som vi går vidare med andra områden för att hitta ännu fler felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet”, förklarar Gabriella Bremberg, avdelningschef för dataanalys och granskning på Utbetalningsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA