I tolv år har Lena Ståbi sytt och reparerat de kläder som används på scen i sommar­musikalen Skinnarspelet i Malung. Pälsen på bilden är dock sydd av Täpp Lars Arnesson, som även ­regisserade årets spel.
Bild: Håkan Olsen
I tolv år har Lena Ståbi sytt och reparerat de kläder som används på scen i sommar­musikalen Skinnarspelet i Malung. Pälsen på bilden är dock sydd av Täpp Lars Arnesson, som även ­regisserade årets spel.

Hon syr kläder i skinn

MIN FRITID2024-09-16

Vid sidan av jobbet på Statens servicecenter syr ST-medlemmen Lena Ståbi i skinn. Hon ansvarar för kostymerna till det årliga Skinnarspelet i Malung.

”Jag har alltid varit intresserad av att pyssla och sy. Något år efter studenten fick jag syn på en annons för Riksskinnskolan i Malung. Innan dess hade jag läst en ettårig textilutbildning och media med mode- och designinriktning på gymnasiet. Jag tyckte det kändes spännande, sökte och kom in.

På Riksskinnskolan fick jag lära mig mönsterkonstruktion och att arbeta med skinn. Det är ett väldigt speciellt material på så sätt att det är levande. Det gör det roligt och utmanande att arbeta med. Det beter sig väldigt annorlunda jämfört med ett vanligt tyg. Om vi ska äta kött tycker jag också att det är bra att vi kan ta tillvara hela djuret.

Nu när jag jobbar med något helt annat har jag ändå tyckt att det varit roligt att hålla kvar det här intresset. Efter skolan sydde jag MC-ställ och speedway-kläder. Och när den som arbetade med Skinnarspelet innan mig slutade fick jag frågan om att ta över. I år blir det tolfte gången som jag är med.

Skinnarspelet är en sommarmusikal som är skriven av Rune Lindström och har satts upp i Malung sedan 1967. Det finns ett gäng sådana här spel runt om i Dalarna. Genom åren har det varit olika skådespelare med, bland andra Tommy Körberg. I år har Sonja Aldén en av huvudrollerna. Det är även lokala skådespelare med.

Mitt arbete med kläderna börjar redan tidigt på våren med att prova ut dem. Det allra mesta återanvänds men kläderna behöver anpassas till de personer som är med. Ibland behövs även nya kläder. Vi har ingen jättebudget utan försöker fixa och trixa för att få ihop det. Totalt blir det ungefär en arbetsvecka som jag lägger på kläderna.

Jag är också med under genrep och föreställningar, i samband med påklädnad och förbereder för ombyten. Ibland är det en knapp som lossnar eller något annat som händer, då är jag beredd att ordna det. Det är skönt och härligt att se när alla är ute på scenen, för då vet jag att allt mitt arbete är klart för stunden.

Jag gillar stämningen under Skinnarspelet och vi är ett väldigt roligt gäng som jobbar tillsammans för att få till föreställningen.”

Lena Ståbi

Ålder: 37 år.

Bor: I Malung i Dalarna.

Arbete: Servicehandläggare på Statens servicecenter i Malung.

Fritid: Håller på med skinnsömnad och ordnar varje år med kläder till Skinnarspelen i Malung. Umgås med familjen. Löptränar och åker skidor.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA