Annons:

Växande förtroende för Socialstyrelsen

SOCIALSTYRELSEN2024-11-01

Förtroendet för Socialstyrelsen är högre i dag än för 10–15 år sedan, skriver Statskontoret i en delrapport till regeringen. Men det finns utmaningar, bland annat när det gäller samverkan med andra myndigheter.

Statskontoret arbetar på regeringens uppdrag med en myndighetsanalys av Socialstyrelsen. Nu har Statskontoret överlämnat en delrapport, som är en beskrivande bild av dagsläget vid Socialstyrelsen.

Företrädare för myndigheter med mer operativa uppdrag anser enligt rapporten att samverkan med Socialstyrelsen inte fungerar så bra. Socialstyrelsen uppfattas tolka sitt uppdrag alltför snävt och invänta uppdrag från regeringen innan myndigheten kan agera med andra myndigheter. Speciellt om det inte är tydligt vilket mandat Socialstyrelsen har för en samverkan.

Företrädare för myndigheter som liksom Socialstyrelsen har ett kunskapsstödjande uppdrag tycker däremot att samverkan i huvudsak fungerar bra. De utmaningar som lyfts fram har enligt Statskontoret främst att göra med de förutsättningar som myndigheterna får för sin samverkan. Det handlar bland annat om vilka medel som regeringen tilldelar myndigheterna för samverkan.

Statskontorets intervjuer med företrädare för Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Sveriges kommuner och regioner, SKR, pekar på att Socialstyrelsens samverkan med IVO inte varit tillräckligt bra, Socialstyrelsens företrädare anser ändå att samverkan med IVO har blivit bättre. Under hösten 2023 kom myndigheterna på IVOs initiativ överens om en ny samverkansstruktur som enligt Statskontorets analys syftar till att Socialstyrelsen, på ett mer strukturerat sätt än tidigare, ska få information om IVOs iakttagelser i sin tillsyn. IVOs iakttagelser ska då ge underlag till Socialstyrelsens arbete med att ge stöd till de granskande verksamheterna.

Enligt Statskontoret har de professions-, patient- och brukarorganisationer som intervjuats en bild av att Socialstyrelsen har förändrat sitt arbetssätt och att de på ett helt annat sätt än tidigare bjuds in och tillåts vara delaktiga. Detta uppfattas som positivt. Samtidigt framhåller flera av dem som Statskontoret talat med att det finns bristande återkoppling från myndighetens sida.

Det finns enligt Statskontoret en stor efterfrågan på Socialstyrelsens stöd. Men även om tilliten är stor menar företrädare för professioner och SKR att Socialstyrelsens stöd kan vara svårt att tillämpa och inte i tillräckligt stor utsträckning är anpassat efter deras behov.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA