Bild: Getty Images

Så förebygger du musarm

KORT OM: MUSARM2024-09-17

Många jobbar med datormus – och många drabbas av musarm. Men det finns åtgärder som kan förebygga att smärtan utvecklas till ett stort problem.

  1. Ett samlingsnamn för olika besvär
    Musarm är ett samlingsnamn på smärtsymtom i hand, arm, axel och nacke som uppstått på grund av långvarig lågintensiv belastning av små muskler, senor, ledband och nerver. Vanliga symtom är molande värk, domningar, pirrningar och nedsatt känsel. Stelhet, svaghet och svårigheter att röra arm eller fingrar är också typiskt.

  2. Många drabbas av smärtor
    I en undersökning som Kantar Sifo genomförde 2018 på uppdrag av ett företag som tillverkar ergonomiska hjälpmedel beräknades 1,9 miljoner svenskar ha känt smärta vid datorarbete. I december 2020 hade antalet ökat till 2,2 miljoner. Nästan hela ökningen relaterades till försämrad ergonomi på grund av hemarbetet under coronapandemin.

  3. Ergonomin är viktig
    God ergonomi är av största vikt för att undvika musarm. När du använder en klassisk datormus ska tangentbord och mus tillsammans inte ta större plats än din axelbredd. Håll armarna utmed kroppen och låt underarmarna vila på bordsskivan eller ett underarmsstöd. Men det bästa sättet att avlasta muskler och nerver är att använda en så kallad rullmus, ”mouseroller”, eller kortkommandon på tangentbordet.

  4. Ta bort handen från datormusen
    Sitter du långa stunder med handen på datormusen, hela tiden beredd att klicka eller scrolla, håller du handen i en onaturlig ställning med bakåtböjd handled och spända fingrar. Kom därför ihåg att ta handen från musen mellan varven. När du läser på skärmen kan du exempelvis lägga händerna i knät.

  5. Kom ihåg att ta paus
    Oavsett vilken typ av mus eller annat verktyg som du använder är det allra viktigaste om du vill undvika musarm att ta pauser med jämna mellanrum. Och då handlar det inte om att surfa in på sociala medier. Släpp datorn med både händer och blick flera gånger varje timme. Då och då bör du också resa på dig och röra på armar och handleder.

  6. Övningar förebygger och lindrar
    Det finns flera bra övningar som kan göras såväl av den som redan har känningar av musarm som i förebyggande syfte. En sådan är att stretcha handlederna. Det kan du göra genom att sträcka en arm rakt fram och vända handflatan uppåt, så att tummen är riktad från kroppen, för att sedan ta tag i fingrarna med andra handen och trycka dem bakåt mot bröstet. Upprepa flera gånger om dagen.

En dag då musarm uppmärksammas

Den 28 februari infaller internationella musarmsdagen. Initiativet startade år 2000 i Kanada och uppmärksammar belastningsskador som uppstått på grund av arbete.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA