Bild: Getty Images

Det har blivit vanligare att långpendla till jobbet

DISTANSARBETE2024-11-13

Ökade möjligheter att jobba på distans har lett till att anställda börjat pendla längre sträckor, visar en studie från Tillväxtanalys. Särskilt tydlig är tendensen i storstäderna, där fler flyttat längre från jobbet.

Sedan pandemin har det blivit allt vanligare med distansarbete, konstaterar Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser i ett pressmeddelande. Det minskade behovet av dagliga pendlingsresor har lett till att pendlingsavstånden ökar, visar en ny studie som myndigheten gjort. Exempelvis flyttar fler längre bort från sin nuvarande arbetsplats eller söker nytt jobb längre från sin bostad.

”Vi kan se att avståndet mellan bostad och arbetsplats har ökat bland personer som kan arbeta på distans, särskilt i landets storstadsregioner”, förklarar analytikern Kent Eliasson i pressmeddelandet.

Distansarbete kan leda till effektivare jobbmatchning, konstaterar Tillväxtanalys. Det kan gälla såväl för individer och företag som inom och mellan regioner. Men distansarbete kan även innebära utmaningar. När distansarbetare bosätter sig på nya orter omfördelas skatteintäkter och lokal köpkraft.

Ökat distansarbete ställer enligt rapporten krav på investeringar i digital infrastruktur. Färre men längre arbetsresor påverkar också transporter och efterfrågan på kollektivtrafik.

”Att stora grupper på arbetsmarknaden kan utföra delar av sitt arbete hemifrån eller från andra platser än den traditionella arbetsplatsen skapar förutsättningar för fortsatt regionförstoring och regionförstoring i nya former”, konstaterar Kent Eliasson.

Jämfört med 2019 har de som kan jobba på distans ökat avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen med i genomsnitt fem procent, enligt rapporten. Ökningen är densamma för kvinnor och män, medan den varit något större bland unga än bland äldre och bland personer med högkvalificerade yrken jämfört med övriga yrkesgrupper.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA