Skatteverkets arbete mot svartjobb ska granskas

SKATTEVERKET2024-11-14

Riksrevisionen har inlett en granskning som ska svara på om Skatteverket gör tillräckligt för att motarbeta svartarbete. Skatteverket uppger enligt Riksrevisionen att myndigheten inte hinner med att utföra tillräckligt många kontroller.

Svartarbete är ett hot mot finansieringen av den offentliga sektorn och leder till en rad samhällsproblem, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Det är Skatteverket som har det övergripande ansvaret för att motverka svartarbete, och nu har Riksrevisionen inlett en granskning av om myndighetens åtgärder är effektiva.

Det är ett betydande samhällsproblem när arbetsinkomster undanhålls från beskattning, menar Riksrevisionen. Svartarbete påverkar inte bara skatteintäkter och socialförsäkringssystem, utan även arbetsmarknadens villkor och företagens konkurrensförhållanden. Det leder till problem för den offentliga sektorn och för samhället i stort, skriver Riksrevisionen.

Under perioden 2010–2016 har de svarta arbetsinkomsterna uppskattats till 91 miljarder kronor per år i snitt. Det motsvarar enligt Riksrevisionen cirka sex procent av de totala arbetsinkomsterna eller 2,3 procent av Sveriges bruttonationalprodukt.

Svartjobb är vanligast i små och mellanstora företag i personalintensiva branscher, skriver Riksrevisionen. Enligt Skatteverkets årsredovisning för 2023 har kontroller och andra åtgärder gentemot företag inte kunnat utföras i planerad omfattning. Myndigheten bedömer att detta riskerar att leda till skadat förtroende och felaktig beskattning. Därför har Skatteverket äskat om höjda anslag för att kunna öka kontrollens omfattning och effektivitet.

Resultatet av Riksrevisionens granskning kommer preliminärt att publiceras i juni 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA