Bild: Viktor Åkerblom

Industrifacken kräver lönelyft på 4,2 procent

AVTALSRÖRELSEN2024-11-05

Inför nästa års avtalsrörelse kräver Facken inom industrin löneökningar på 4,2 procent och avsättningar till arbetstidsförkortning. Facken vill också att deltidsanställda ska få övertidskompensation motsvarande vad som betalas till heltidsarbetande.

Facken inom industrin, ett samarbetsorgan mellan IF Metall, Unionen, Sveriges ingenjörer, GS-facket och Livsmedelsarbetareförbundet, har formulerat gemensamma krav inför avtalsrörelsen 2025. Utgångspunkten för industrifackens avtalskrav är ett ettårigt avtal.

I ett pressmeddelande skriver Facken inom industrin att kraven på löneökningar på 4,2 procent grundar sig på noggranna överväganden av de ekonomiska förutsättningarna både nationellt och internationellt. Facken menar att det mot bakgrund av en fortsatt stärkt svensk konkurrenskraft finns goda skäl att fortsätta med en löneökningstakt liknande den som den senaste avtalsrörelsen gav.

Facken inom industrin kräver också fortsatt arbetstidsförkortning. En sådan kan ske i olika former, exempelvis genom avsättningar till tidbank eller till deltidspension, skriver de. Facken vill se höjningar av avsättningarna till de system för arbetstidsförkortning som redan finns, utifrån prioriteringar på respektive avtalsområde. De avsättningarna ingår i det löneutrymme på 4,2 procent som facken kräver.

Facken inom industrin kräver också att övertidskompensationen till deltidsanställda ska ligga på samma nivå som ersättningen till heltidsanställda för allt arbete som går utöver den gällande ordinarie dagliga arbetstiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA