Ny myndighet föreslås för god forskningssed

FORSKNING2017-02-23

En ny myndighet, Oredlighetsnämnden, bör inrättas för att värna kvalitet, trovärdighet och god forskningssed i forskningen. Det föreslår en statlig utredning som tillsattes efter Macchiarinifallet.

Den särskilda utredaren Margaretha Fahlgren har haft regeringens uppdrag att undersöka behovet av en ny ordning kring utredande av oredlighet i forskning och lämna förslag som säkerställer en tydlig och rättssäker hantering av misstänkt oredlighet:

”Det behövs en tydligare och mer rättssäker hantering av misstänkt forskningsfusk. Något som inte minst Macchiarini-skandalen visade på”, skriver forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, S, i ett pressmeddelande.

Utredningens förslag syftar till att värna kvalitet och tillförlitlighet i svensk forskning, god forskningssed och allmänhetens förtroende för forskningen. Bland förslagen ingår en ny lag för god sed och prövning av oredlighet i forskning som förtydligar den praxis som redan finns, snarare än ger nya åtaganden för forskare och forskningsutförare, enligt pressmeddelandet.

Den föreslagna nya myndigheten Oredlighetsnämnden kommer att överta uppgifter som i dag sköts av Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. Förslaget innebär att expertgruppen läggs ned. Enligt utredaren innebär förändringarna endast små eller försumbara ekonomiska konsekvenser för myndigheter och forskningsutförare.

Den nya Oredlighetsnämnden ska bestå av en ordförande, som är eller har varit ordinarie domare, och högst tio ledamöter med vetenskaplig kompetens inom olika områden. Bland ledamöterna ska finnas dokumenterad erfarenhet av arbete med frågor om god forskningssed. Hantering av andra avvikelser från god forskningssed än dem som utgör oredlighet ska skötas av forskningsutförarna själva.

Oredlighetsnämnden ska utreda misstankar om oredlighet i forskning hos alla statliga universitet och högskolor, övriga statliga och kommunala myndigheter och organ som kan likställas med myndigheter samt hos de enskilda utbildningsanordnare som har tillstånd att utfärda vissa examina.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA