"Ny lag ger tystare arbetsplatser"

ÖPPENHET2008-06-24

Förslaget att stärka skyddet för företagshemligheter kan tysta personalen och deras företrädare. Det anser Kjell Strömbäck, ST inom Posten.

Att som anställd röja oegentligheter eller påtala brister hos ett företag kan bli svårare – och till och med bestraffas. Som mest kan det bli fängelse i två år. Det blir resultatet om ett lagförslag om stärkt skydd för företagshemligheter går igenom.

Enligt Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten, leder förslaget till att det blir tystare på arbetsplatserna. Ytterst beror det på vad som definieras som företagshemlighet.

– På Posten, där jag själv arbetar, har trenden under flera år varit att allt fler frågor, med tillhörande handlingar, betraktas som företagshemliga. Vi som representerar personalen i koncernens styrelse kan inte diskutera sådana frågor med våra medlemmar. Det är inte bra.

Kjell Strömbäck har full förståelse för att vissa frågor kan vara känsliga, till exempel större affärsuppgörelser. Men frågor som organisationsförändringar med konsekvenser för medlemmarna måste man kunna diskutera öppet, understryker han. Han säger också att lagförslaget kommer att försämra fackets möjligheter att påverka, och att de demokratiska spelregler vi vant oss vid kommer att sättas ur spel.

– Vem vill ställa upp som personalrepresentant med ett ständigt hot om husrannsakan från Kronofogden över sig och risk för dryga böter eller till och med fängelsestraff?

Han syftar på utredarens förslag om att införa en bevissäkringsåtgärd. Den innebär att en företagare, som misstänker att en företagshemlighet avslöjats, genom domstolsbeslut kan få Kronofogden att söka efter bevis hemma hos en anställd.

Även TCO, LO och Saco har protesterat mot lagförslaget. De anser att förslaget inte skyddar de anställdas rätt att avslöja brott och oegentligheter. Lagen gäller inte anställda vid myndigheter.

Kjell Strömbäck.
Bild: Sören Fröberg
Kjell Strömbäck.

Förslaget i korthet

Enligt ett utredningsförslag ska det bli olagligt för arbetstagare och andra som deltar i ett företags verksamhet att röja eller utnyttja företagshemligheter. Straffet ska bli böter eller fängelse i högst två år. Kronofogden kan efter domstolsbeslut göra husrannsakan hos en anställd om dennes arbetsgivare misstänker att en företagshemlighet hanterats på ett olovligt sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA