Nu införs nya gränser för sjukskrivning

HÄLSA2008-02-29

I morgon börjar Försäkringskassan använda nya, rekommenderade sjukskrivningstider för ett 70-tal vanliga diagnoser. Men de omdebatterade tidsgränserna för vissa psykiska diagnoser dröjer.

Det var i augusti som Socialstyrelsen föreslog nya riktlinjer för hur länge en person i normalfallet behöver vara sjukskriven för olika typer av diagnoser. De rekommenderade tidsgränserna väckte starka reaktioner, i synnerhet de som angav tidsgränser för sjukskrivning i samband med psykiska tillstånd som utbrändhet och depression.

Tidsgränserna vid psykiska diagnoser är ännu under omprövning. Men i morgon, den 1 mars, börjar Försäkringskassan använda övriga sjukskrivningstider som ett riktmärke vid beslut om sjukpenning. Man har också tagit fram en ny blankett för läkarintyg, anpassad till rekommendationerna. Från och med nu kommer Försäkringskassan att ställa betydligt högre krav på att en läkare verkligen kan motivera varför en viss patient behöver få längre sjukskrivning än rekommenderat.

– Det duger inte längre att man bara skriver ”vila, ute”. Men det har funnits en oro från läkarhåll att vi skulle bli för rigida och inte godkänna en sjukskrivning som går över tiden, även om det finns goda skäl. Så är inte fallet, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord.

Han tror inte att avslagen kommer att öka till följd av de nya riktlinjerna. Däremot förutspår han kortare sjukskrivningstider. Folk har varit sjukskrivna i onödan, menar Stig Orustfjord, som tror att många sjukskrivna hellre skulle få hjälp snabbare.

– De tycker att arbetsgivarna, vården och vi på Försäkringskassan tar för lång tid på oss. Det är inte ovanligt att de riktigt kraftfulla åtgärderna inte sätts in förrän efter ett år, och då har de inte så stor effekt, säger han.

Tanken med de nya rekommenderade tidsgränserna är att läkare över hela landet ska göra ungefär samma bedömning av hur länge patienter behöver vara sjukskrivna för en viss åkomma. Enligt Försäkringskassan förekommer i dag stora skillnader i sjukskrivningstid för samma diagnos, beroende på var den sjuke bor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA