Annons:

Socialstyrelsen backar om sjukskrivningar

OHÄLSA2007-08-15

Vi har blivit missförstådda – visst ska man kunna vara sjukskriven för utmattning, säger Socialstyrelsen. Syftet med reglerna är att minska långtidssjukskrivningarna.

”Rekommendationen är att den som lider av ett svårt utmattningstillstånd ska vara sjukskriven som ett led i behandlingen – någon annan avsikt har Socialstyrelsen aldrig haft”, skriver Bo Lindblom, chef för myndighetens Hälso- och sjukvårdsavdelning, i ett pressmeddelande.

Kommentaren är en reaktion på den hårda kritik som riktats mot Socialstyrelsens förslag till nya sjukskrivningsregler. Mest debatt har förslaget att skärpa reglerna för att minska långtidssjukskrivningar för utbrändhet väckt.

”Socialstyrelsen, Försäkringskassan, och hälso- och sjukvården måste hantera rekommendationerna med ödmjukhet och varsamhet. Rekommendationerna ska ses som vägledning. Avsteg kan alltid göras men ska motiveras. Det är även i fortsättningen läkarens individuella bedömning av den enskilda patienten som är avgörande”, skriver Bo Lindblom.

Han påpekar också att Socialstyrelsen ännu inte fattat beslut om nya regler. Först den 1 oktober är det aktuellt att fastställa dem, och fram till dess välkomnar Socialstyrelsen diskussioner ”på bred front”. När det gäller vissa psykiatriska tillstånd har Socialstyrelsen till årsskiftet på sig att fullgöra regeringens uppdrag.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, m, säger till Svenska Dagbladet att de nya sjukskrivningsreglerna ”kommer att resultera i att resurser frigörs och de kan vi använda till att sänka skatten för dem som har låga inkomster”. Hon hävdar dock att det inte är huvudsyftet med de nya reglerna – de är vetenskapligt motiverade.

– Men det är mycket pengar som betalas ut, och bara en liten minskning frigör stora resurser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA