Nordenfack vill öka investeringarna

FACKLIGT2013-05-17

De nordiska länderna behöver öka investeringstakten för att öka sysselsättning och konkurrenskraft. Det skriver företrädare för Nordens fackliga samorganisation, NSF, i en debattartikel.

De nordiska ländernas stats- och arbetsmarknadsministrar har varit samlade i Stockholm för ett nordiskt arbetsmarknadsmöte. Nordenfacket lyfte fram ungdomsarbetslösheten som den enskilt viktigaste frågan vid mötet.

I en debattartikel på Newsmill, undertecknad av bland andra Eva Nordmark, TCO, Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Göran Arrius, Saco, pekar Nordenfacket på behovet av ökade investeringar i infrastruktur:

”De samhällsekonomiska vinsterna av en fullt fungerande gemensam arbetsmarknad i Norden kan realiseras först när infrastrukturen är tillräckligt dimensionerad. En utbyggnad av en miljömässigt hållbar infrastruktur kommer också att i sig själv skapa arbetstillfällen på en nordisk arbetsmarknad där vi idag har mycket låga lånekostnader och ledig arbetskraft. Med de investeringsbehov vi ser, rör det sig om 100 000 nya jobb i Norden. Det är en historisk möjlighet.”

Nordiskt samarbete är ett sätt att nå internationell toppklass inom utbildning och forskning. Därför bör de nordiska regeringarna satsa på en gemensam handlingsplan för forskningssamarbete, enligt debattartikeln.

De fackliga företrädarna lyfter också fram behovet av gemensamma planer för utnyttjande av Nordens naturtillgångar, från malm till vågkraft:

”Miljöpåverkan i ett nordiskt land påverkar hela regionen. Gruvdriften behöver hanteras i mer slutna kretslopp och får inte tillåtas läcka tungmetaller som förgiftar ekosystem och vårt värdefulla vatten i hav, sjöar, fjordar och inte minst det känsliga Östersjön. Jordbrukets kväve- och fosforutsläpp måste av samma skäl hållas tillbaka, samtidigt som det miljövänliga jordbruket måste få betalt för alla de ekosystemtjänster det förser oss med.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA