Nekas a-kassa för att hon kämpar för sitt jobb

A-KASSA2006-10-17

Lokföraren Maria Rooth har i två månader tvingats leva utan lön sedan hon mist jobbet. Hon får inte heller någon a-kassa. Orsaken är att det pågår en tvist om hennes uppsägning.

Av:  Eva Spira

–Jag är skitförbannad. Den 12 oktober fick jag beskedet från STs arbetslöshetskassa att jag inte får någon ersättning. Och jag får inte en spänn från arbetsgivaren heller. Hade jag varit ensamstående hade jag inte klarat mig mellan den 20 juli och till slutet av september.

Maria Rooth är lokförare och miste jobbet under en period då hon var omplacerad på grund av en hjärtinfarkt.

ST ansåg att uppsägningen var ogiltig och begärde tvisteförhandling med arbetsgivaren, företaget Liselotte Lööf. Enligt lagen om anställningsskydd är företaget skyldigt att betala ut lön till Maria Rooth så länge tvisten pågår men hittills har arbetsgivaren vägrat. Och så länge det är en pågående tvist får hon heller ingen a-kasseersättning.

–Vi kan bara ta ställning till hennes rätt utifrån a-kasseförsäkringens regler, säger Göran Lundström, STs a-kassa. Men det är inte bra som det är, den enskilde hamnar mellan stolarna. Det enda vi kan göra för Maria Rooth är att vi kan bidra med att förklara hur fel reglerna slår om hon överklagar. Hon kan inte heller få ut ersättning retroaktivt om hon skulle gå med på uppsägningen den 20 juli.

ST har haft central tvisteförhandling som slutat i oenighet och försöker nu hitta en ekonomisk lösning.

ST Press skrev om uppsägningen av Maria Roth i augusti 2006.<br> Foto: ÅKE BERG
ST Press skrev om uppsägningen av Maria Roth i augusti 2006.<br> Foto: ÅKE BERG

SADES UPP EFTER HJÄRTINFARKT

En hjärtinfarkt tvingade Maria Rooth att göra fyra månaders uppehåll från lokförarjobbet hos företaget Liselotte Lööf. Hon ombads först ta tjänstledigt utan lön, men fick sedan städjobb på Stockholms central, 60 mil från hemorten, med sämre arbetsvillkor än tidigare. När hon inte accepterade detta sades hon upp av företaget. Nu tvistar ST och arbetsgivaren om uppsägningens giltighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA