Neddragningar väntas på IVO
Ett trettiotal personer hotas av uppsägning på Inspektionen för vård och omsorg, IVO. ”Det är jätteoroligt på myndigheten”, säger Maria Carneland, avdelningsordförande för ST inom IVO.
Inspektionen för vård och omsorg startade under 2013 och fick då extra anslag första åren, något som kommer att dras in från och med 2017.
Fack och arbetsgivare har därför inlett förhandlingar om övertalighet. Just nu hotas omkring 30 personer av uppsägning. Listan innehöll från början 36 tjänster. Värst ser det ut för verksamheterna i Umeå och Jönköping, som har sämst ekonomi.
– Vad siffran för övertalighet slutligen landar på går inte att svara på i dagsläget, säger Maria Carneland.
Patric Winther, avdelningschef för verksamhetsstöd och styrning, säger att det egentligen är större personalneddragningar än vad som syns i förhandlingarna.
Enligt honom handlar det om lika många personer till om man räknar med de som slutar eller som går i pension och vars tjänster inte återbesätts. Totalt står myndigheten inför en neddragning med omkring 70-80 tjänster.
– Det är ytterst beklagligt, säger han.
Maria Carneland berättar att det är väldigt oroligt på myndigheten och att folk säger upp sig. Det är flera yrkesgrupper som berörs, såväl inspektörer inom hälso- och sjukvård och socialtjänst som administratörer och registratorer.
– Det ser likadant ut över hela landet. Det gör att arbetsbelastningen ökar för dem som finns kvar i verksamheten.
Hon har svårt att se något område som det går att dra in på. IVO är händelsestyrt och har dessutom många regeringsuppdrag, bland annat att öka kapaciteten när det gäller tillståndsprövning för olika typer av stödboenden för ensamkommande flyktingbarn.
I sitt budgetunderlag har IVO räknat på vad en neddragning på 30 miljoner kronor vardera på hälso- och sjukvård respektive socialtjänst skulle innebära.
För exempelvis socialtjänsten skulle en neddragning innebära ett ”produktionstapp” som motsvarar närmare 1 200 avslutade tillståndsärenden och 245 inspektioner inom tillsynen av barn och unga, skriver myndigheten.
– IVO kommer att tvingas minska på den riskbaserade tillsynen och risken är att ärendehanteringen kommer ta ännu längre tid samtidigt som vi blir färre, säger Maria Carneland.
IVO kräver mer pengar
IVO har omkring 680 anställda och sex regionala enheter. 2016 är myndighetens anslag 638 miljoner kronor. För 2017 har regeringen aviserat att IVO får 585 miljoner kronor. I budgetunderlaget för 2017-2019 kräver myndigheten 696 miljoner kronor för att klara av verksamheten, varav 50 miljoner kronor som ett extra tillskott för att klara av tillsyn och tillståndsprövning med anledning av ett ökat antal ensamkommande barn.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.