59 myndigheter och 1 organisation har fått stöd av Nationella sekretariatet för genusforskning. Nu ska Statskontoret granska hur det har gått.
Bild: Getty Images/Christian Chan
59 myndigheter och 1 organisation har fått stöd av Nationella sekretariatet för genusforskning. Nu ska Statskontoret granska hur det har gått.

Myndigheternas jämställdhetsarbete utvärderas

STATSFÖRVALTNING2017-10-06

Statskontoret har fått regeringens uppdrag att utvärdera arbetet med jämställdhetsintegrering och det stöd myndigheterna har fått för att utveckla sitt jämställdhetsarbete.

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM, är ett program som bygger på ett långsiktigt utvecklings- och förändringsarbete och innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med och beaktas i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla processer, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.

JiM ska stärka de statliga myndigheternas arbete med jämställdhetsintegrering. Målet är att verksamheten ska utvecklas så att den bidrar till att uppnå de jämställdhetspolitiska målen. Nu ska Statskontoret genomföra en samlad utvärdering av programmet.

”Genom tidigare uppdrag kopplade till jämställdhetsintegrering har vi kunnat se att statliga resurser i vissa fall har fördelats ojämställt, och att vissa verksamheter fattat beslut utifrån stereotypa föreställningar kring kön. Därför är det viktigt att arbetet med jämställdhetsintegrering fortsätter, och utvärderingen kan ge oss ett bra underlag för det framtida arbetet”, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, i pressmeddelandet.

Hittills har 59 myndigheter och 1 organisation genom JiM fått stöd av Nationella sekretariatet för genusforskning för att arbeta med JiM. Programmet har pågått sedan 2013 och ska avslutas i december 2018.

Från 1 januari 2018 tar den nya Jämställdhetsmyndigheten över arbetet med att stödja JiM-myndigheterna. Statskontorets utvärdering ska ge underlag för såväl Jämställdhetsmyndigheten att utforma stöd till framtida jämställdhetsarbete som inför liknande satsningar inom andra politiska områden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA