Myndigheter föreslår kraftsamling

DIGITALISERING2021-05-19

Fyra statliga myndigheter föreslår en nationell kraftsamling för ett digitaliserat Sverige. De vill se ett strategiskt program som stärker Sveriges digitala förmåga med fokus på konkurrenskraft och hållbarhet.

Myndigheterna Vinnova, Post- och telestyrelsen, Myndigheten för digital förvaltning och Vetenskapsrådet föreslår gemensamt regeringen att inrätta ett strategiskt program för att tillvarata möjligheter och parera utmaningar med den digitala omställningen. Programmet är enligt ett pressmeddelande inriktat mot att stärka Sveriges digitala förmåga. Syftet är att skapa ökad konkurrenskraft och ett stärkt innovationssystem för ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet med sikte mot år 2030.

”Det strategiska programmet är en kraftfull insats för att Sverige ska kunna tillvarata digitaliseringens möjligheter fullt ut på ett inkluderande och hållbart sätt. Nu står vi redo att sätta igång tillsammans med aktörer från hela samhället”, kommenterar Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson förslaget i pressmeddelandet.

Myndigheterna föreslår fyra delprogram med olika huvudfokus och med olika typer av insatser som omfattar såväl privat som offentlig verksamhet:

  • Digitalisering för grön omställning och social hållbarhet.
  • Avancerad digitalisering.
  • Digital infrastruktur och data.
  • Digital kompetens och mognad.

”Vi ser stora möjligheter att tillvarata digitaliseringens möjligheter och bidra till en effektiv och ändamålsenlig offentlig förvaltning. Mycket av arbetet är påbörjat, som arbetet med att bygga en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte och en ny dataportal, som är en viktig grundförutsättning för fler och enklare digitala lösningar”, konstaterar Anna Eriksson, generaldirektör för Myndigheten för digital förvaltning, Digg.

Enligt pressmeddalndet kommer kraftsamlingen att kräva ökade statliga anslag. De årliga anslagen behöver öka varje år och trappas upp till minst 5,5 miljarder kronor från och med år 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA