Annons:

Modernare förvaltningslag på förslag

FÖRVALTNING2010-05-04

Ett förslag till ny förvaltningslag har överlämnats till regeringen. Förslaget innebär en anpassning till föränderlig teknik. Det innehåller också en spärr mot överdrivna ingripanden från myndigheterna.

Regeringens särskilde utredare, regeringsrådet Hans Ragnemalm. har föreslagit en omfattande modernisering av den nuvarande förvaltningslagen från 1985. Den ska lägga fast grunderna för en god förvaltning.

– Vår strävan har varit att värna den enskildes rättssäkerhet. Vi har också försökt att försäkra oss om att lagen med råge uppfyller de krav som ställs av EG-rätten, sa Hans Ragnemalm i samband med att utredningsförslaget överlämnades.

Bestämmelserna i den nya lagen ska följa gången av ett ärende från början till slut, och därmed vara mer överskådlig och lättillgänglig. Utredningen har också försökt begränsa användningen av specifika juridiska termer och uttryck.

Enkelhet ska prägla kontakterna mellan myndighet och medborgare. Bestämmelserna har anpassats till en alltmer utbyggd elektronisk förvaltning, och utredningen har försökt göra lagen teknikoberoende.

Förvaltningslagens grundläggande garantier för rättssäkerhet ska inte kunna rubbas genom att regeringen meddelar avvikande bestämmelser. Bara en annan lag, beslutad av riksdagen, kan få företräde framför förvaltningslagen.

Ett nytt inslag är kravet på proportionalitet mellan myndigheternas makt och beslutens konsekvenser för medborgare och företag.

Proportionalitetsprincipen ska ge en spärr mot överdriven och onödig maktutövning. Myndigheter ska bara få ingripa om ingreppet kan förväntas ge det avsedda resultatet, och om resultatet står i rimligt förhållande till det ingrepp den enskilde utsätts för.

– Det här tror vi är mycket angeläget att det kommer till stånd. Sverige ligger långt framme när det gäller rättssäkerhet generellt, och vi blir en pionjär i Europa på det här området, sa Hans Ragnemalm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA