Mobbning på jobbet allt vanligare
Antalet fall där mobbning leder till sjukskrivning på landets arbetsplatser har fördubblats de senaste fem åren, skriver Vårdfokus. Förra året fick Försäkringskassan in 1 160 anmälningar.
Försäkringskassan har redovisat att den psykiska ohälsan dominerar samtliga förmåner inom sjukförsäkringen. Allra mest ökar psykiatriska diagnoser inom sjukpenningen. Nio av tio sjukskrivningar på grund av psykiatriska diagnoser beror på ångest- och stressyndrom samt förstämnings-syndrom. Det gäller för både kvinnor och män, men kvinnor inom vård, skola och omsorg är särskilt utsatta, enligt en rapport från i somras.
Arbetsskador och arbetssjukdomar som beror på organisatoriska och sociala faktorer, där kränkande särbehandling är en del, har ökat med totalt 83 procent under de senaste fem åren, skriver Vårdfokus. Det innebär att psykisk ohälsa har gått om belastningsskadorna och blivit den vanligaste orsaken till kvinnors arbetssjukdom, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Bland de arbetssjukdomar som anmäldes under åren 2011-2015 berodde drygt hälften på problem i relation till chefer.
”I en dålig organisation kan vem som helst bli utsatt. En passiv, frånvarande och svag chef skapar en grogrund för mobbning”, säger psykologen Stefan Blomberg, vid Universitetssjukhuset i Linköping, till tidningen.
Mobbning är betydligt vanligare inom offentlig sektor, skriver Vårdfokus. Enligt Stefan Blomberg beror det på att chefer saknar förutsättningar att utöva ett gott ledarskap:
”När organisationerna slimmas och arbetsbelastningen ökar då ökar konfliktrisken och dåligt hanterade konflikter kan utvecklas till mobbning.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.