Missnöje på utsatt myndighet
En arbetsmiljöenkät på Riksutställningar i Visby visar att det finns stark kritik mot ledningen. Det förekommer också ryktesspridning, uppgivenhet och mobbning. Enligt ST-sektionen beror problemen både på brister i ledarskapet och på en osäkerhet om myndighetens framtid.
– Det har stundtals varit rejält dålig stämning bland personalen, berättar Oscar Engberg, vice ordförande i ST-sektionen. Och det har varit en ganska lång process att få till stånd en arbetsmiljöundersökning. Både vi i ST och Saco har krävt det.
När undersökningen var gjord och resultaten kom upp på bordet var det som att en propp gick ur, säger han. Ledningen tar problemen på allvar och samarbetar nu med facken om olika åtgärder.
Enkäten visar att förtroendet för ledningen är lågt. Medarbetarna anser att ledningen är frånvarande och inte tillvaratar medarbetarnas kompetens. De är också kritiska till bristen på mål och inriktning för verksamheten. Samtidigt säger medarbetarna att de trivs med jobbet och kollegerna, upplever sig som kompetenta och känner ett starkt engagemang.
Riksutställningar har haft sex olika generaldirektörer eller ställföreträdande generaldirektörer sedan omlokaliseringen från Stockholm till Visby 2007. Den nuvarande generaldirektören Rebecka Nolmark är sjukskriven och ersätts tills vidare av ekonomichefen Jesper Tammilehto.
Det har varit rörigt, konstaterar STs skyddsombud Gustav Löfgren.
– Man har också handplockat den övriga ledningen utifrån generaldirektörens behov. När vårt uppdrag förändrades 2011 gjordes en omorganisation, och då valde man en mer administrativ ledning som inte alltid hade sakkunskap om våra ämnesområden.
Gustav Löfgren tycker att det är bra att Jesper Tammilehto nu tagit initiativ till utbildningsdagar, förbättrad kommunikation och en handlingsplan för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen. Men det är inte helt okomplicerat att samma ledning som det finns en misstro mot ska hantera förtroendeproblematiken, anser han.
Det allvarligaste missförhållandet som kom fram i enkäten var att tre av de 25 anställda känner sig utsatta för mobbning och trakasserier. En person anser sig utsatt för våld eller hot.
Ställföreträdande generaldirektör Jesper Tammilehto medger att det funnits brister i information och kommunikation. Men några fall av mobbning har varken han, andra chefer eller fackliga företrädare känt till, säger han.
En kommande utbildningsdag ska ta upp värderingsfrågor och kränkningar.
– Då har alla ett ansvar. Det här är inte acceptabelt. Och det räcker inte med en utbildningsdag, utan den diskussionen måste hållas levande.
Stämningen på Riksutställningar har också påverkats negativt av en utredning som föreslagit att myndigheten ska läggas ned. Regeringens svar kommer i den kulturarvsproposition som ska läggas fram under hösten.
– Det känns som en lång väntan, säger Gustav Löfgren. Vi har varit under lupp ända sedan vi flyttade till Visby, och det har fattats många kortsiktiga beslut om vår verksamhet. Arbetsron har varit minimal. Det påverkar medarbetarna väldigt mycket.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.