Ansvaret för kulturarvet omorganiseras

KULTUR2016-12-08

Riksutställningar läggs ned och Riksantikvarieämbetet tar över de flesta av arbetsuppgifterna. Riksantikvarieämbetet får också andra uppdrag i sin roll som samlande kulturarvsmyndighet, föreslår regeringen i en lagrådsremiss om kulturarvspolitiken.

En utredning som regeringsförslaget delvis bygger på föreslog förra året att en särskild kulturarvsmyndighet skulle inrättas. Men remissopinionen var övervägande kritisk, och regeringen har stannat för att det samordnande ansvaret i stället ska läggas på Riksantikvarieämbetet.

Förutom att ta över de arbetsuppgifter rörande kulturarvet som i dag ligger på Riksutställningar ska Riksantikvarieämbetet samordna kulturarvssektorns digitaliseringsfrågor och inrätta ett centrum för utveckling av kulturarvet.

Robert Lang, avdelningsordförande för ST inom kultursektorn och anställd på Riksantikvarieämbetet, tror också att förslaget är en bättre lösning än att bygga en ny myndighet.

– I övrigt kan jag inte bedöma förslaget. Det viktigaste just nu är att göra det så bra som möjligt för personalen på Riksutställningar. De får sväva i ovisshet alltför länge, och jag misstänker att exempelvis vissa administrativa tjänster försvinner.

Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet delar lokaler i Visby, och den organisatoriska flytten ska ske 1 juni nästa år.

Regeringen förslår också att Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet inordnas i Statens historiska museer. Därtill ska de statliga transporthistoriska museerna ses över.

I lagrådsremissen slås fast att de kulturhistoriskt mest värdefulla byggnaderna i Sverige även i fortsättningen ska förvaltas i offentlig regi.

Ett annat förslag innebär en fri-entréreform på arkivområdet. Det nuvarande abonnemangskravet slopas för tillgång till Riksarkivets digitaliserade kyrkoböcker, bouppteckningar, skattelängder och annat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA