Missnöjda yrkesinspektörer i strejk
Yrkesinspektörerna i Frankrike går nu ut i strejk.
– Vi vill inte bidra till ytterligare försämringar av arbetslagstiftningen.
– I många år handlade vårt arbete om att verka för förbättringar för löntagarna. Under de senaste åren har vi däremot sett en tydlig försämring av arbetsvillkoren på företagen. Det säger Luc Beal-Rainaldy, i Snu-tef, ett av de fackförbund som organiserar anställda vid Arbetsmarknadsdepartementet.
Det finns omkring 1 500 yrkesinspektörer i Frankrike. Det är allmänt känt att deras arbetsbörda är övermäktig. För två år sedan lovade den dåvarande regeringen att antalet inspektörer skulle öka med 700. Men det låter lite bättre än vad det egentligen är, menar facken.
– Det var en anpassning till internationella normer. Frankrike låg en bra bit under EU-genomsnittet för kontrollanter per invånare, vilket vi hade fått kritik för från ILO, berättar Luc Beal-Rainaldy.
Han hävdar att de franska yrkesinspektörerna har ett bredare ansvarsområde än kollegorna i en del andra europeiska länder. De ska inte bara övervaka arbetstidsregler, säkerheten och anställningsförhållanden på privata företag. De kontrollerar också bland annat hygienregler och att fackliga rättigheter inte motarbetas.
Men den aktuella konflikten, där facken har varslat om strejk för cirka 10 000 anställda vid Arbetsmarknadsdepartementet, handlar i första hand om en förestående omorganisering.
Presidenten Nicolas Sarkozys reformiver har nu också nått den här verksamheten. Inspektörerna är statsanställda, men jobbar i lokala enheter. De sitter vägg i vägg med annan personal från Arbetsmarknadsdepartementet, som sysslar med fortbildning och stöd åt arbetslösa.
Enligt reformförslaget ska yrkesinspektörerna istället gå upp i en större organisation, där också finansinspektörer och andra statliga övervakningsenheter ska ingå. För en utomstående kan det tyckas logiskt, men enligt facken hotas både yrkesinspektörernas självständighet och deras målsättning.
– Den oberoende ställningen har varit grunden för vårt jobb. Vi tror att vi kommer att drunkna i den nya organisationen. Risken är att ekonomiska intressen kommer att gå före löntagarnas väl och ve. De senaste årens arbetsmarknadspolitik har verkligen gått ut på att försämra de sociala villkoren, säger Luc Bean-Rainaldy.
Men yrkesinspektörerna är också oroliga för att förändringen kommer att leda till personalnedskärningar inom Arbetsmarknadsdepartementet. Regeringen har tidigare meddelat att antalet offentliganställda ska minskas med mellan 30 000 och 40 000 personer årligen, genom att man inte tillsätter varannan tjänst vid pensionsavgångar.
I dagarna förväntas dessutom landets ledning presentera en åtstramningsplan, som innebär att staten ska minska sina utgifter med omkring 60 miljarder kronor. Facken är också kritiska till skattepolitiken.
– Regeringen började ju sin mandatperiod förra sommaren med omfattande skattesänkningar, som enbart gynnar de rikaste i landet, säger Luc Beal-Rainaldy.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.