Minskade krav på jämställdhetsarbete

MYNDIGHETER2009-06-01

Bara 41 av 226 myndigheter har krav på jämställd medborgarservice i sina regleringsbrev för 2009. Antalet har minskat med mer än två tredjedelar sedan 2007.

Det framgår av en kartläggning gjord av forskaren Jimmy Sand vid Sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Undersökningen gäller dels det permanenta uppdrag som regeringen uttrycker i en myndighets instruktion, dels de årliga uppdrag som ges i regleringsbrev.

När det gäller instruktioner ökade antalet myndigheter med direktiv om utåtriktat jämställdhetsarbete från 35 till 46 mellan 2007 och 2008, men i år har antalet åter sjunkit till 43. Av dem utgör länsstyrelserna omkring hälften.

Betydligt större förändringar har skett i regleringsbreven. År 2007 hade drygt hälften, 132 av 236 myndigheter, i uppdrag att verka för jämställd service inom sitt område. Två år senare har antalet minskat till 41 av 226.

Jimmy Sand säger till ST Press att den dramatiska minskningen förmodligen beror på att regeringen anpassat sig till den så kallade Styrutredningens förslag att dra ned på styrningen via regleringsbrev. Regeringen bör enligt utredningen framför allt styra via myndighetens instruktion, men i dem har det alltså inte skett motsvarande ökningar.

Jimmy Sand föreslår i sin rapport att regeringen i stället utfärdar en förordning för alla myndigheter om jämställd medborgarservice.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA