Minskad arbetsmiljökontroll på förslag

EU2009-11-16

EU-kommissionen vill ta bort arbetsmiljökrav på mindre och medelstora företag. Det skulle minska de administrativa kostnaderna med 660 miljoner euro. EU-facket är kritiskt.

EU-kommissionen har låtit en arbetsgrupp se över de administrativa bördorna på näringslivet. Gruppens ordförande är den tidigare ledaren för det tyska kristdemokratiska partiet CSU, Edmund Stoiber. Enligt arbetsgruppen är arbetsmiljökraven den stora boven bakom småföretagens administrativa kostnader.

EU-kommissionen har ställt sig bakom gruppens förslag som en del av ett paket med regeländringar inom 13 områden. Målet är att minska företagens kostnader med cirka 40 miljarder euro, och att minska företagens administrativa ålägganden med 25 procent till år 2012.

Stoiber-gruppen föreslår att de små och medelstora företagen ska slippa göra skriftliga riskbedömningar av förhållandena på den egna arbetsplatsen. De ska inte heller behöva utbilda anställda enligt kraven i nuvarande arbetsmiljölagstiftning. Arbetsmiljöinspektionerna kan minskas med 20 procent, anser gruppen.

Wanja Lundby-Wedin, ordförande för Europafacket och svensk LO-ordförande, varnar för att EU-kommissionens förslag kan leda till en tudelad arbetsmarknad där små företag inte längre omfattas av det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA