Mindre slarv med EU-pengar

STATSFÖRVALTNING2016-03-17

Svenska myndigheter har blivit bättre på att hantera stöd från EU. Enligt Ekonomistyrningsverket, ESV, har antalet fel nu hamnat på en acceptabel nivå.

Sverige administrerar årligen mer än tio miljarder kronor i stöd från EU. ESV har genomfört en granskning av hur myndigheterna har hanterat pengarna. Totalt kommer ESV fram till att stödmottagarna har redovisat cirka 20 miljoner kronor på felaktiga grunder. Det innebär att hanteringen har blivit bättre jämfört med tidigare och att antalet fel nu ligger på en acceptabel nivå. Enligt EU-kommissionen är hanteringen tillfredsställande om storleken på felaktiga utbetalningar ligger under två procent, vilket är fallet för den svenska hanteringen.

Enligt ESV är det några fel som är vanligt återkommande. Exempelvis att den som tagit emot stöd:

  • inte har upphandlat enligt reglerna för offentlig upphandling
  • saknar underlag som styrker utgifterna
  • har köpt en vara eller tjänst som inte ger rätt till stöd
  • har redovisat moms som en kostnad.

”Myndigheterna borde framförallt bli bättre på att följa lagen om offentlig upphandling och kontrollera underlagen för redovisade kostnader. Men det är glädjande att felprocenten blir lägre för de allra flesta fonderna”, skriver avdelningschefen Ulrika Bergelv vid ESV i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA