Mindre facklig makt över ledigheter
Arbetsgivare ska inte längre behöva informera facket när man nekar en anställd ledighet för studier, föreslår regeringen. Fackens tolkningsföreträde i frågor om studieledighet slopas också.
Regeringens lagrådsremiss syftar till att förenkla reglerna om ledighet. De nio nuvarande ledighetslagarna blir sex, och flera krav på arbetsgivarna tas bort. De fackliga organisationerna har riktat kritik mot flera av förslagen, som tidigare presenterats i en departementspromemoria.
TCO anser bland annat att de lokala fackliga organisationerna även i fortsättningen bör få information om anställda som nekats studieledighet eller föräldraledighet på deltid.
ST har invänt mot förslaget att arbetsgivaren inte heller behöver ge den enskilde anställde besked om beviljad ledighet, bara om ledighet nekas.
Både TCO och LO är emot att fackets tolkningsföreträde i utbildningsfrågor slopas, med undantag för fackliga utbildningar. Företrädet kan gälla exempelvis vem som ska ha företräde om flera vill utbilda sig samtidigt. Lagregeln om att fackliga utbildningar ska prioriteras vid ”utbildningsträngsel” tas också bort.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.