Miljoner till ökad jämställdhet

HÖGSKOLAN2009-01-30

Regeringen anslår 60 miljoner kronor till jämställdhet i högskolan. En särskild delegation ska inrättas för ökad jämställdhet både bland studenter och anställda.

Två av tre nybörjare på universitet och högskolor är kvinnor. Ett av uppdragen för regeringens nyinrättade delegation är att lämna förslag på hur man ska få fler killar att välja högre utbildning.

Bland professorer och doktorander är männen i klar majoritet. Också där ska delegationen komma med förslag på hur jämställdheten ska ökas.

– Vi har ett dubbelt jämställdhetsproblem. Männen dominerar i toppen men kvinnorna dominerar kraftigt i grundutbildningen. Killarna verkar försvinna från högskolan och på lång sikt blir det förstås ett jätteproblem, säger högskoleminister Lars Leijonborg till SVTs Rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA