Militärer får mer än statstjänstemän
Statligt anställda får betala priset för USAs ekonomiska kris. Lönegapet till de privatanställda kommer att fortsätta att öka med det budgetförslag president Barack Obama lagt fram.
Presidenten hänvisar i budgeten till det kärva ekonomiska läget och föreslår att civilanställda inom staten får ett lönelyft med 2,0 procent, medan anställda inom militären får 2,9 procent. Löneutvecklingen på den privata sektorn var i genomsnitt 2,9 procent under förra året. Enligt en lag från 1990 ska löneutvecklingen inom staten följa utvecklingen inom näringslivet, men trots det har de statsanställda halkat efter år från år.
Förra året grep kongressen in och körde över president George Bushs förslag om löneökningar med 2,9 procent för civil personal och 3,4 procent för militären, och gav alla statsanställda en löneökning på 3,9 procent.
President Barack Obama motiverar sitt förslag om en betydligt större höjning till uniformerad personal med att det speglar ”prioriteringarna hos en administration som har förbundit sig att bry sig om de militärer som skyddar vår säkerhet och deras familjer”.
Det största facket på den statliga sidan, AFGE (American Federation of Government Employees), uttryckte i en första reaktion förståelse för presidentens återhållsamhet:
”Även om statligt anställda skulle föredra en likvärdig löneutveckling som för militären, är vi medvetna om allvaret i vårt lands ekonomiska situation, inklusive den kris som drabbat offentliganställda på lokal och statlig nivå, och förstår att bara begränsade steg för att minska den återstående löneklyftan mellan statligt och privat anställda kan tas det här året”, sa ordförande John Gage i ett uttalande.
Richard Brown, ordförande för det betydligt mindre facket NFFE (National Federation of Federal Employees), var däremot mycket kritisk till den stora skillnaden i löneutveckling mellan civil och militär personal, som ofta arbetar med likartade uppgifter. Förbundet kommer att vända sig till kongressen och vädja om högre lönehöjningar:
”Även om ekonomin ser ut som den gör är två procent en väldigt liten ökning för arbetare som redan har väsentligt mindre betalt än de som gör motsvarande arbete i den privata sektorn”, sa han till Washington Post.
Representanthusets majoritetsledare, demokraten Steny H Hoyer, sade till Washington Post att han ska ta upp lönefrågan med presidentens administration:
”Vi vill försäkra oss om en rättvis och jämlik anpassning för både civil och militär personal, som arbetar sida vid sida för att skydda vår nation och hålla förvaltningen igång”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.