Migrationsverket skär ned i Kristianstad

MIGRATIONSVERKET2024-10-09

Migrationsverket har fattat ett inriktningsbeslut att avveckla verksamhet i Kristianstad. Ett trettiotal medarbetare berörs. ”Så långt det är möjligt vill vi behålla personal och jobba med kompetensutveckling och kompetensväxling till andra uppgifter”, kommenterar generaldirektör Maria Mindhammar beslutet på myndighetens sajt.

Inriktningsbeslutet berör enligt myndigheten totalt 30 medarbetare. Syftet är att anpassa kapaciteten i mottagandet till minskade behov. Fackliga förhandlingar kommer att pågå under hösten. Planen är att avvecklingen ska vara genomförd till 31 december 2025.

”Det händer mycket på migrationsområdet kommande år och vi har fortsatt stora personalbehov i andra delar av verksamheten. Så långt det är möjligt vill vi behålla personal och jobba med kompetensutveckling och kompetensväxling till andra uppgifter”, betonar generaldirektör Maria Mindhammar i texten på myndighetens sajt.

Enligt Migrationsverket ska dagens mottagningssystem reformeras och läggas om för att stödja en effektivare asylprocess och svara mot kraven i EUs migrations- och asylpakt. Nuvarande lägenhetsboenden ska avvecklas till förmån för kollektiva boendeformer, skriver myndigheten på sin sajt. Dessutom minskar antalet inskrivna personer, på grund av att färre söker asyl och att personer från Ukraina blir folkbokförda.

”Vi har en överkapacitet i mottagningen. Det innebär att vi behöver minska antalet boendeplatser och att färre behöver jobba med mottagning samtidigt som vi får utökade uppdrag i andra delar av verksamheten”, betonar generaldirektör Maria Mindhammar i webbnyheten.

Den mottagningsenhet som finns i Kristianstad arbetar främst med asylmottagning kopplat till lägenhetsboenden. Enheten har 1 200 boendeplatser, varav drygt 200 är uppsagda. De flesta av lägenheterna står redan tomma. Enligt myndighetens planering kommer enheterna i Malmö och Växjö att ta över de delar av bostadsbeståndet som inte avvecklas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA