Migrationsverket skär ned i Kristianstad
Migrationsverket har fattat ett inriktningsbeslut om att avveckla verksamhet i Kristianstad. Ett trettiotal medarbetare berörs. ”Så långt det är möjligt vill vi behålla personal och jobba med kompetensutveckling och kompetensväxling till andra uppgifter”, kommenterar generaldirektör Maria Mindhammar beslutet på myndighetens sajt. ”De anställda var upprörda och ledsna”, säger STs sektionsordförande Anna Ahnlund till Publikt.
Migrationsverkets inriktningsbeslut berör enligt myndigheten totalt 30 medarbetare. Syftet är att anpassa kapaciteten i mottagandet till minskade behov. Fackliga förhandlingar kommer att pågå under hösten. Planen är att avvecklingen ska vara genomförd till 31 december 2025.
I en text på myndighetens webbplats konstaterar generaldirektören Maria Mindhammar att det finns en överkapacitet i mottagningen som innebär att det behövs mindre personal där.
”Det händer mycket på migrationsområdet kommande år och vi har fortsatt stora personalbehov i andra delar av verksamheten. Så långt det är möjligt vill vi behålla personal och jobba med kompetensutveckling och kompetensväxling till andra uppgifter”, kommenterar hon beslutet.
Anna Ahnlund, ordförande för ST inom Migrationsverket i sektion syd, var på plats i Kristianstad kort efter att beskedet kom i måndags.
– De anställda var upprörda och ledsna. Det var väl inte helt oväntat, men fortfarande en chock att få beskedet, säger hon.
När dagens mottagningssystem reformeras och läggs om för att stödja en effektivare asylprocess och svara mot kraven i EUs migrations- och asylpakt ska nuvarande lägenhetsboenden avvecklas till förmån för kollektiva boendeformer, skriver myndigheten. Dessutom minskar antalet inskrivna personer, på grund av att färre söker asyl och att personer från Ukraina blir folkbokförda.
– Två tredjedelar av ärendena i Kristianstad rör ukrainare, säger Anna Ahnlund.
Den mottagningsenhet som finns i Kristianstad arbetar främst med asylmottagning kopplat till lägenhetsboenden. Enheten har 1 200 boendeplatser, varav drygt 200 är uppsagda. De flesta av lägenheterna står redan tomma. Enligt myndighetens planering kommer enheterna i Malmö och Växjö att ta över de delar av bostadsbeståndet som inte avvecklas.
– Den politiska inriktningen har gjort att man redan tidigare känt en oro för enhetens framtid, jag var där för två veckor sedan och pratade om omställning och hur det fungerar, säger Anna Ahnlund.
Men än så länge har Migrationsverket bara fattat ett inriktningsbeslut om att lägga ned verksamheten. Fackliga förhandlingar kommer att genomföras i slutet av oktober och ett formellt beslut kommer antagligen i början av november, enligt Anna Ahnlund. Planen är att avvecklingen ska vara genomförd till 31 december 2025.
ST inom Migrationsverkets förhoppning är att alla anställda som vill ska kunna jobba kvar inom myndigheten.
– Om man är villig att byta ort skulle jag tro att det finns ganska goda möjligheter att fortsätta på Migrationsverket, men vi vet inget konkret ännu, säger Anna Ahnlund.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.