Bild: Marta Kaszuba Åkerblom

Bedömningar av asylärenden kritiseras för brister

MIGRATIONSVERKET2024-10-08

Migrationsverket har svårt att upprätthålla enhetligheten och rättssäkerheten i asylprövningen. Det konstaterar Statskontoret efter att på regeringens uppdrag analyserat om bedömningarna av är enhetliga och rättssäkra.

Enligt Statskontorets granskning finns det flera tecken på att enhetligheten brister på ett sätt som kan gå ut över rättssäkerheten i Migrationsverkets bedömningar av asylärenden.

I rapporten till regeringen konstaterar Statskontoret att andelen bifall respektive avslag skiljer sig åt mellan myndighetens tre regioner på ett sätt som inte kan förklaras av bakgrundsfaktorer som kan kontrolleras. Skillnaderna kan enligt rapporten inte heller förklaras av det bedömningsutrymme som migrationslagstiftningen ger.

”För att komma till rätta med bristerna behöver Migrationsverket analysera och försöka förstå vad skillnaderna mellan regionerna inom asylprövningen beror på. Myndigheten behöver även börja följa upp den rättsliga kvaliteten i ärendehandläggningen på ett systematiskt sätt”, understryker Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren i ett pressmeddelande.

Enligt Statskontoret är Migrationsverkets interna styrning, kontroll och uppföljning svag. Dessutom följer myndigheten inte upp den rättsliga kvaliteten inom asylprövningen på ett systematiskt sätt. Organisations- och styrmodellen gör det enligt rapporten svårt för ledningen att få till en samordnad styrning som kan ge förutsättningar för enhetlighet och rättssäkerhet inom asylprövningen.

Statskontoret konstaterar också att såväl externa organisationers som Migrationsverkets egna rapporter visar att det finns brister i den rättsliga kvaliteten i myndighetens bedömningar av asylärenden, särskilt i så kallade hbtqi- och konvertitärenden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA