Bild: Marta Kaszuba Åkerblom

Migrationsverket begär ökade anslag

MIGRATIONSVERKET2024-03-12

Migrationsverket begär ytterligare drygt 1,2 miljarder kronor i anslag för de kommande två åren. Om inte mer pengar skjuts till väntar nedskärningar redan nästa år, skriver myndigheten i sitt budgetunderlag till regeringen.

Av:  Elina Lundberg

Migrationsverket föreslår i sitt budgetunderlag till regeringen att myndighetens förvaltningsanslag förstärks med 251 miljoner kronor för 2025 och 990 miljoner kronor för 2026 jämfört med den beräknade tilldelningen i budgetpropositionen för 2024.

Migrationsverket skriver att myndigheten har fortsatt behov av stabila ekonomiska förutsättningar för att hantera konsekvenserna av kriget i Ukraina.

Det behövs enligt Migrationsverket också ytterligare medel för att myndigheten ska kunna ha rimliga handläggningstider och klara de kostnadsökningar som inflationen fört med sig. Migrationsverket lyfter även fram behovet av en fortsatt digitalisering och förstärkt it-säkerhet.

I ett pressmeddelande framhåller generaldirektör Maria Mindhammar att en tillräcklig finansiering, som ger stabilitet i verksamheten, krävs för att Migrationsverket ska kunna genomföra de omfattande politiska reformer som pågår inom migrationsområdet.

I regeringens senaste budgetproposition planeras myndighetens förvaltningsanslag minska med cirka 660 miljoner kronor mellan 2025 och 2026, från cirka 5,1 miljarder kronor till drygt 4,5 miljarder kronor. Migrationsverket varnar för att det kommer att få stora konsekvenser för verksamheten om regeringen väljer att låta de beräknade anslagsnivåerna ligga fast. I så fall väntar enligt myndigheten neddragningar, såväl inom operativ verksamhet som stödverksamhet, redan under nästa år.

”Utan mer medel skulle vi få en kraftig ökning av antalet öppna ärenden och ökade kostnader för mottagandet samtidigt som det skulle inverka på reformarbetet”, skriver Maria Mindhammar i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA