Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet, Björn Bjarnesjö

Migrationsverket ska inrätta återvändandecenter

MIGRATIONSVERKET2023-06-29

Regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att inrätta särskilda boenden, återvändandecenter, för asylsökande som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. ”Det är hög tid att ett nej faktiskt innebär ett nej på riktigt”, sade migrationsminister Maria Malmer Stenergard, M, vid pressträffen.

Av:  Elina Lundberg

Migrationsverket ska omedelbart påbörja arbetat med återvändandecenter, meddelade företrädare för regeringen och Sverigedemokraterna vid en pressträff under torsdagen.

Den moderata migrationsministern Maria Malmer Stenergard underströk att det är alldeles för få asylsökande som har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd som faktiskt lämnar landet.

Under 2022 registrerade Migrationsverket 11 580 ärenden om återvändande, men bara 39 procent av dem som fått ett utvisningsbeslut åkte självmant från Sverige.

Redan i dag har Migrationsverket särskilda utreseboenden för personer som ska lämna Sverige, som befinner sig i en aktiv fas av återvändandet. Men regeringen vill att alla som har fått avslag på sina asylansökningar, även de som inte har en inplanerad resa från Sverige, ska erbjudas en boendeplats vid ett återvändandecenter.

Flytten till återvändandecentret ska markera för den enskilde att asylprocessen är avslutad. Boendeformen ska också underlätta Migrationsverkets arbete, enligt kristdemokraten Ingemar Kihlström.

– Här är det av stor vikt att man har personal med särskild återvändandekompetens som aktivt planerar för den boendes utresa och återvändande samt har motiverande samtal med personen som fått utvisnings- eller avvisningsbeslutet, sade han vid pressträffen.

Uppdraget innebär att Migrationsverkets arbete med återvändande förändras och att boendeplatserna utökas, enligt regeringen, som anser att boendena med fördel kan placeras nära flygplatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA