Migrationsverket begär miljarder för Ukrainaflyktingar
Redan under våren kommer Migrationsverkets pengar för att ta hand om flyktingarna från Ukraina att ta slut. Det framgår av myndighetens beräkningar av de ekonomiska konsekvenser som överlämnats till regeringen.
Migrationsverkets ekonomiska beräkningar till regeringen utgår från de scenarier myndigheten tidigare redovisat kring antalet skyddssökande från Ukraina. Enligt ett pressmeddelande kommer de ökade kostnaderna, för framför allt boende och ersättningar till kommuner, regioner och sökande, inte att rymmas inom nuvarande anslag. Migrationsverket beräknar att anslaget behöver förstärkas med tio miljarder kronor det närmaste året.
Migrationsverket har redovisat tre olika scenarier beroende på hur många personer som kommer att söka sig till Sverige för att söka skydd. De nya ekonomiska beräkningarna bygger på huvudscenariot och det högre scenariot för antalet skyddssökande. Enligt beräkningarna kommer framför allt kostnaderna för boende och ersättningar till kommuner, regioner och sökande att öka.
”Jag vill samtidigt understryka att det finns fortsatt stora osäkerheter kopplade till både scenarierna och de ekonomiska beräkningarna kring dessa. Det är osäkerheter kopplade till den fortsatta händelseutvecklingen vad gäller kriget i Ukraina”, understryker generaldirektör Mikael Ribbenvik i pressmeddelandet.
Beräkningarna visar att det redan under våren 2022 kommer att saknas tillräckliga medel för att hantera de ökade kostnader som beräknas uppstå i och med ökningen av skyddssökande från Ukraina, skriver Migrationsverket.
Myndighetens huvudalternativ utgår från att personer från Ukraina är inskrivna i mottagningssystemet till och med 4 mars 2023. Enligt beräkningarna kan kostnaderna utifrån huvudscenariot öka med cirka 10 miljarder kronor i år jämfört med vad verket angav i sin prognos från 7 februari i år.
Från i dag kan medborgare från Ukraina och deras familjer ansöka och få beslut om uppehållstillstånd genom en ny e-tjänst. Migrationsverket har tagit fram tjänsten för att förenkla för ukrainska medborgare som söker skydd enligt EUs massflyktsdirektiv. Genom tjänsten kommer sökande från Ukraina som har ordnat eget boende att kunna ansöka och få beslut utan att de behöver uppsöka Migrationsverkets kontor.
Fram till och med torsdagen hade drygt 14 000 personer registrerats och cirka 3 700 fått beslut om uppehållstillstånd i enlighet med massflyktsdirektivet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.